Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024

ΜΙΚΡΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

Κείμενο: Νίκος Αϊβαλής

Μικρά πράγματα και γνώσεις που μας βοηθούν ώστε να γνωρίσουμε καλύτερα την όμορφη Πελοπόννησο.


Μεταξύ Ηλείας (Κατάκολο βόρεια) και Μεσσηνίας (Κυπαρισσία νότια), υπάρχει η μεγαλύτερη παραλία της ανατολικής Μεσογείου, μήκους 44 χιλιομέτρων.

Η αρχαιότερη διατηρημένη γέφυρα της Ευρώπης, καθώς και η αρχαιότερη γέφυρα που είναι ακόμα σε χρήση, βρίσκεται στο χωριό Αρκαδικό Αργολίδας, είναι Μυκηναϊκής κατασκευής και χρονολογείται στο 1300 π.Χ.

Στα Φιλιατρά Μεσσηνίας, υπάρχει αντίγραφο του πύργου του Άιφελ στο Παρίσι, ύψους 26 μέτρων, το οποίο κατασκευάστηκε το 1960, με δωρεά του Ελληνοαμερικανού Χαράλαμπου Φουρναράκη.

Το πιο βαθή σημείο της Μεσογείου, βρίσκεται νοτιοδυτική της Πύλου, στην Μεσσηνία, στην περιοχή Μεσσηνιακές Οινούσσες, όπου βρέχονται από το Ιόνιο Πέλαγος και έχει βάθος 5269 μέτρα.

Ο Ψαθόπυργος Αχαΐας είναι το βορειότερο χωριό της Πελοποννήσου, η Σαρωνίδα Τροιζήνας το ανατολικότερο χωριό, το Αρκούδι Ηλείας το δυτικότερο χωριό και τα Κοκκινόγεια Λακωνίας το νοτιότερο χωριό, ενώ τα Μαγουλιανά Αρκαδίας είναι το υψηλότερο χωριό της Πελοποννήσου με υψόμετρο 1365 μέτρα.

Το 60% του Ελληνικού ελαιόλαδου παράγεται στην Πελοπόννησο.

Η Πελοπόννησος έχει σχεδόν ίδια έκταση με το κράτος του Ισραήλ (Πελοπόννησος: 21.439 km², Ισραήλ: 22.145 km²), όμως το Ισραήλ έχει 9.842.000 κατοίκους, ενώ η Πελοπόννησος 996.106 κατοίκους.

Η αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης, η οποία κατοικείται ακριβώς στο ίδιο σημείο, αδιάλειπτα, είναι το Άργος, καθώς κατοικείται εδώ και 7000 χρόνια χωρίς ποτέ να εγκαταλειφθεί ή να μετακινηθεί. Αντίστοιχα το Γεράκι Λακωνίας, είναι από τα αρχαιότερα αδιάλειπτα κατοικημένα χωρία της Ευρώπης, καθώς μετράει 2500 χρόνια ασταμάτητης ανθρώπινης παρουσίας.


Το τηλεσκόπιο Αρίσταρχος, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το οποίο βρίσκεται στην κορυφή Νεραϊδόραχη του Χελμού (Καλάβρυτα) σε υψόμετρο 2.340 μέτρων, είναι το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο των Βαλκανίων και το δεύτερο μεγαλύτερο της Ηπειρωτικής Ευρώπης.

Μετά την διάνοιξη της διώρυγας της Κορίνθου, η Πελοπόννησος τεχνικά είναι το μεγαλύτερο τεχνητό νησί στον κόσμο και το 3 μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου. Παρόλα αυτά, η Πελοπόννησος γεωγραφικά κατατάσσεται ως χερσόνησος και όχι ως νησί είτε φυσικό είτε τεχνητό.

Το 70% του πληθυσμού της Αρκαδίας ζει σε χωριά.

Μέχρι το 1920, η Μεσσηνία ήταν ο τέταρτος μεγαλύτερος νομός της Ελλάδος σε πληθυσμό, με 300.000 κατοίκους.

Από την Ολυμπία της Ηλείας, ξεκίνησαν οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες, περίπου το 776 π.Χ.

Η Ακροκόρινθος στην Κορινθία, είναι το μεγαλύτερο κάστρο σε όλη την Ελλάδα.

Στον βράχο της Μονεμβασιάς, υπάρχουν 40 εκκλησίες.

Η UNESCO αναγνώρισε το Παυλοπέτρι Λακωνίας, ως την παλαιότερη υποβρύχια πόλη στον κόσμο, ηλικίας 5000 χρόνων.


Το Ναύπλιο ήταν η δεύτερη πρωτεύουσα της Ελλάδος, το 1829, μετά την Αίγινα η οποία ήταν η πρώτη.

Το Ακρωτήριο Ταίναρο ή Κάβο Ματαπάς, είναι το νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ελλάδος και της Βαλκανικής χερσονήσου.

Το χωριό Κρεμμύδια Μεσσηνίας, μπήκε το 2000 στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες, ως το χωριό με το μεγαλύτερο ποσοστό πτυχιούχων επιστημόνων στο σύνολο των κατοίκων του.

Το ακριβότερο ξενοδοχείο της Ευρώπης, βρίσκεται την Αργολίδα, συγκεκριμένα στην περιοχή Πόρτο Χέλι και πρόκειται για το ξενοδοχείο 5 αστέρων, γνωστό ως Amanzoe, όπου η χαμηλότερη τιμή κατά την θερινή περίοδο κυμαίνεται από 1700 έως 1900 ευρώ τη βραδιά.

Υπάρχει πιστό αντίγραφο του Παρθενώνα της Ακρόπολης Αθηνών στην Πελοπόννησο και ονομάζεται ναός Επικούρειου Απόλλωνα, στην περιοχή Φιγαλεία μεταξύ Αρκαδίας και Ηλείας, του 5ου αιώνα π.Χ., με αρχιτέκτονα τον ίδιο άνθρωπο που κατασκεύασε τον Παρθενώνα: τον Ικτίνο από την Αθήνα.

Στην Ουάσιγκτον την πρωτεύουσα των ΗΠΑ, υπάρχει περιοχή με το όνομα Ολυμπία, από την αρχαία Ολυμπία. Στo Βερμόντ, πολιτεία των ΗΠΑ, υπάρχει κωμόπολη με το όνομα Κόρινθος, ενώ επίσης στις ΗΠΑ υπάρχουν 17 περιοχές, χωριά και κωμοπόλεις με το όνομα Σπάρτη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.