Τρίτη 2 Ιουνίου 2020

ΦΑΡΑΓΓΙ ΛΟΥΣΙΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ

Κείμενο και έρευνα του Νίκου Αϊβαλή

Ένας μυθικός ποταμός από τα πανάρχαια χρόνια πηγάζει από την περιοχή της Θεισόας, διασχίζει ένα πανέμορφο φαράγγι, ώστε να καταλήξει στον ποταμό Αλφειό, λίγο έξω από την πετρόκτιστη Καρύταινα.


Το φαράγγι του Λούσιου, είναι από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Αρκαδίας, καθώς είναι ένας τόπος ιστορικός, αλλά και με τόσο πλούσια φυσική ομορφιά που τον κατατάσσει στα πιο επιβλητικά φαράγγια της Ελλάδας. Επίσης είναι και θρησκευτικός προορισμός, λόγο των μοναστηριών, των ασκηταριών και των εκκλησιών που υπάρχουν γύρω από το φαράγγι. Το όνομα του, Λούσιος, σύμφωνα με την μυθολογία και τις αναφορές του περιηγητή Παυσανία, το οφείλει στο γεγονός ότι εκεί λούστηκε ο νεογέννητος Δίας, κρυφά από τον Κρόνο, από τις νύμφες Νέδα, Αγνώ και Θεισόα. Συγκεκριμένα λούστηκε στις πηγές του ποταμού που ονομάζονται "Πηγές των Αθανάτων", κάτι που μαρτυρά και την αρχαιότητα του τόπου. Το φαράγγι του Λούσιου έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος από το 1997.

φαράγγι Λούσιου

Το πρώτο τμήμα του φαραγγιού είναι τα στενά της Καρκαλούς, το σημείο που ενώνονται τα δυο ρεύματα του ποταμού. Το ποτάμι περνά δυτικά από τη Δημητσάνα και καταλήγει στον Αλφειό 2,5 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Καρύταινας, έχοντας διανύσει 26 χιλιόμετρα και διασχίσει ένα από τα ωραιότερα φαράγγια της χώρας. Το φαράγγι έχει άγρια και παρθένα ομορφιά, καθώς και μοναδική και πλούσια βλάστηση. Η βλάστηση που συναντάμε συνήθως είναι πλατάνια, κυπαρίσσια, πουρνάρια, πικροδάφνες, ελιές, σφενδάμια, ιτιές, λεύκες, λυγαριές, καθώς και έλατα στα σημεία που συναντιέται το φαράγγι με τις απολήξεις των δασών του Μαινάλου, ενώ ίριδες, ορχιδέες και άλλα αγριολούλουδα δίνουν χρώμα στο τοπίο. Η πανίδα του φαραγγιού είναι επίσης σημαντική, με πλούσια ορνιθοπανίδα, η οποία περιλαμβάνει φιδαετούς, γερακίνες, βραχοκιρκίνεζα κλπ. Στα θηλαστικά συναντάμε λαγούς, κουνάβια, νυφίτσες, αλεπούδες, σκατζόχοιρους, νυχτερίδες, βίδρες και άλλα μικρά πλάσματα. Στην ερπετοπανίδα και τα αμφίβια της περιοχής, συναντάμε δεντρογαλιές, οχιές, νερόφιδα, σαλαμάνδρες, βάτραχους, χελώνες και άλλα.

Λούσιος

Στο φαράγγι βρίσκονται η Μονή του Τιμίου Προδρόμου, η Μονή Φιλοσόφου, η Μονή Αιμυαλών, καθώς και η Μονή Καλαμίου, Μονές που έχουμε γνωρίσει στο άρθρο μας Καρύταινα και το Άγιο Όρος της Αρκαδίας. Το φαράγγι εκτός από τεράστια οικολογική, αρχαιολογική και θρησκευτική σημασία, έχει και μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον. Αρχαιολογικοί χώροι, όπως η αρχαία Γόρτυνα, το Μουσείο Υδροκίνησης στην Δημητσάνα, οι Μονές, τα πανέμορφα γεφύρια όπως το παλιό γεφύρι του Ατσίχολου στην Καρύταινα, τα μοναδικά Αρκαδοχώρια που υπάρχουν κοντά στο φαράγγι, καθιστούν την περιοχή ως έναν από τους καλύτερους προορισμούς στην Ελλάδα. Πέρα από τα αμέτρητα αξιοθέατα, ο Λούσιος προσφέρεται και για μοναδικές δραστηριότητες, όπως πεζοπορίες από παλιά μονοπάτια και διαδρομές που συνδέουν πανέμορφα σημεία όπως Δημητσάνα, Ελληνικό, Αρχαία Γόρτυνα, Καρύταινα, Μονή Φιλοσόφου, Μονή Προδρόμου, κεφαλάρι Αϊ Γιάννη κλπ. Επίσης στον Λούσιο γίνονται δραστηριότητες ράφτινγκ και κανόε καγιάκ.

γεφύρι Ατσίχολου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.