Δευτέρα 4 Μαρτίου 2019

ΚΑΡΥΤΑΙΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ ΤΗΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

Κείμενο και έρευνα της Γιώτας Χριστοφόρου

"Αυτός ο κάμπος ένα γύρω ζώνεται από ψηλά βουνά, και στη μέση στέκεται μοναχιασμένη ο μυτερή ράχη πο’ χει στην κορφή της το κάστρο. Από μακριά φαίνεται πολύ ψηλό και φανταχτερό. Την ώρα που βασιλεύει ο ήλιος δείχνει δυο τρεις φορές ψηλότερο απ’ όσο είναι, έτσι που μολυβιάζει μέσα στη χρυσή φωτοβολή που σκορπά ολόγυρά του ο βασιλέας τ’ ουρανού, κρυμμένος από πίσω του" - Φώτης Κόντογλου



Αρχίζοντας τούτο το ταξίδι, στο μυαλό μου ήρθαν, οι όμορφες μωβ ανεμώνες του κάστρου της Καρύταινας. Σε λίγο καιρό θα ανθίσουν, σημάδι ο ερχομός της άνοιξης, και εκείνες κυρίαρχες της φύσης εκεί ψηλά στο κάστρο του Κολοκοτρώνη περιμένουν και πάλι την επέτειο της μάχης της Καρύταινας. Το φράγκικο κάστρο δόθηκε σαν βαρωνείο το 1245 στον ηγεμόνα Φράγκο Γοδεφρείδο Ντε Μπριγιέ και έχει σχήμα τριγωνικό. Αποτέλεσε τμήμα της Bυζαντινής αυτοκρατορίας όταν πέρασε στα χέρια του Ανδρόνικου Παλαιολόγου το 1320. Μετά και το πέρασμα των Ενετών, το κατέλαβαν οι Τούρκοι ως το 1821. Το 1827 ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης έχτισε ολόγυρα του τείχη και μια εκκλησιά που την αφιέρωσε στην Παναγία. Από εδώ επιτυγχάνεται η πρώτη νικηφόρα μάχη των Ελλήνων, με επικεφαλής τους Πλαπούτα, Δεληγιάννη και τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, στις 27 Μαρτίου του 1821. Σήμερα το ιστορικό κάστρο φαντάζει προκλητικό στον επισκέπτη με όλα όσα έχει να του πει. Η προτομή του γέροντα του Μοριά βρίσκεται λίγο μετά την είσοδο του κάστρου καθώς και ο ανακαινισμένος πύργος του Ματζουρογιάννη, ο οποίος εικάζεται ότι κτίστηκε την υστεροβυζαντινή περίοδο και βρίσκεται στην βόρεια υπώρεια του λόφου. Ο πύργος της Λεβένταινας, ανατολικά του κάστρου, χτισμένος κατά τη διάρκεια της Βυζαντινής αυτοκρατορίας, ανακαινισμένος πρόσφατα, χρησιμοποιείται για πολιτιστικούς σκοπούς.

πύργος της Λεβένταινας

Στους πρόποδες του κάστρου σώζεται ο βυζαντινός ναός του Αγίου Νικολάου, ανεγερθείς το 1100 με πλούσια αγιογράφηση βυζαντινής τέχνης. Στον περίβολο του ναού βρίσκεται και το νεκροταφείο. Το 1460 οι Τούρκοι, σεβόμενοι τον ιερό χώρο, έδωσαν την άδεια στους Χριστιανούς να παρακολουθούν τη θεία λειτουργία μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας, διατάζοντας πως αν δεν τηρηθεί η εντολή τους και φωτίσει η ημέρα και βρουν τους Χριστιανούς μέσα στο ναό, τότε θα τους σκοτώσουν όλους. Τα τελευταία δύο χρόνια μετά την αναστήλωση του ναού, αναβιώνει και πάλι το έθιμο της λειτουργίας προς τιμήν του Αγίου Νικολάου, η οποία πραγματοποιείται τις πρώτες πρωινές ώρες. Επίσης, ιστορικό μνημείο αποτελεί για την Καρύταινα και ο βυζαντινός ναός της Ζωοδόχου Πηγής, ο οποίος χρονολογείται από τον 14ο αιώνα και την αντικρίζεις ανηφορίζοντας το δρόμο που οδηγεί στην πλατεία του χωριού.

βυζαντινός ναός Αγίου Νικολάου

Περπατώντας στα λιθόστρωτα δρομάκια της Καρύταινας, στις ανηφοριές και τις κατηφοριές της, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τα πέτρινα σπίτια  τα οποία αποδεικνύουν την γραφικότητα του οικισμού. Η πλατεία, έχει χώρους εστίασης, οι οποίοι γεμίζουν από κόσμο ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα αλλά και τους καλοκαιρινούς μήνες. Επίσης στο χωριό λειτουργούν ξενώνες καθώς και μια ξενοδοχειακή μονάδα στην είσοδο του χωριού.
 
το κάστρο της Καρύταινας η μικρή πετρόχτιστη πλατεία

Ανεβαίνοντας μετά την πλατεία στα δεξιά σας συναντάτε  το μεγαλοπρεπή ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Ο ναός έχει ανοικοδομηθεί το 1866 και στο εσωτερικό του φυλάσσονται ιερά κειμήλια μεγάλης αξίας. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης έχει δωρίσει το Ιερό Ευαγγέλιο, βυζαντινής γραφής, το οποίο δίδεται σε λαϊκό προσκύνημα, την ημέρα της Μεγάλης Παρασκευής. Ο Επιτάφιος είναι ένα μοναδικό αριστούργημα τέχνης. Το δώρισε στην εκκλησία ο Γεώργιος Ι. Γεωργαντόπουλος, ο  οποίος εργαζόταν στην Οδησσό της Ρωσίας και για να γίνει τόσο μοναδικό χρειάστηκαν 10 χρόνια. Θαυμαστά στην τέχνη τους και τα 3 Μανουάλια, τα οποία έχουν κατασκευαστεί στον Γαλατά της Κωνσταντινούπολης το 1880. Στο προαύλιο της εκκλησίας θαυμάστε το τεράστιο καμπαναριό κι ύστερα ανηφορίστε στο υψωματάκι για να προσκυνήσετε στο ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία.

ιερός ναός Ευαγγελίστριας

Κατηφορίζοντας, είτε από τη δημοσιά, περνώντας από την πλατεία όπου βρίσκεται το άγαλμα του νομοθέτη και Υπουργού Δικαιοσύνης επί κυβερνήσεως Ελευθερίου Βενιζέλου, του Καρυτινού Νικολάου Δημητρακόπουλου, είτε από το λιθόστρωτο μονοπάτι, συναντάτε το πέτρινο Δημοτικό σχολείο, το οποίο λειτουργεί και σήμερα και απέναντι του η εκκλησία που είναι αφιερωμένη στον πολιούχο του χωριού τον Άγιο Αθανάσιο. Λίγο πριν το τέλος της Ενετοκρατίας γύρω στα 1715 και κατά τη περίοδο της δεύτερης Τουρκοκρατίας, όταν οι άνθρωποι ήταν καταπονημένοι και ταλαιπωρημένοι από τη σκλαβιά, ο θεός έστειλε θείο δώρο στην Αρκαδία. Ο Άγιος Αθανάσιος ή αλλιώς Κορφιάτης ή Κορφιανός ο οποίος γεννήθηκε στην Κέρκυρα, πέρασε  τα πρώτα χρόνια της ζωής του στην Καρύταινα, αλλά και στη γειτονική Χριστιανούπολη. Ανέλαβε το δύσκολο έργο της μόρφωσης των νέων, αφού γνώριζε καλά την αγραμματοσύνη τους, καθώς γνώριζε επίσης πως προσπαθούσαν οι Ενετοί να προσηλυτίσουν το λαό στον Καθολικισμό. Σπουδαίο το έργο του αλλά και τα θαύματα του. Ο ρόλος του εμψυχωτικός αλλά και καθοδηγητικός, έδινε θάρρος σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, υπέρ της Ορθοδοξίας, βοήθησε τους ανθρώπους να σταθούν ψηλά. Για το έργο του και τα θαύματα του συγκαταλέγεται ως Άγιος στην εκκλησία μας, η οποία τον τιμά στις 17 Μαΐου. Τα λείψανα του Αγίου βρίσκονται στην ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου κοντά στη Δημητσάνα και την Στεμνίτσα.

ξωκλήσι Προφήτη Ηλία

«Αν δε στοιχειώσετε άνθρωπο, γιοφύρι δε στεριώνει. Κι αυτή είναι η αρχόντισσα και η Κυρά του Κάστρου!» Και η μάγισσα έπεισε τον αφέντη να θάψει ολοζώντανη την κυρά του, μέσα στα τείχη της τοξωτής γέφυρας, γιατί δεν υπήρχε άλλος τρόπος για να μείνει στέρεο το γεφύρι. Η βυζαντινή γέφυρα του Αλφειού κτίστηκε το 1440 και το εκκλησάκι που βρίσκεται στα σπλάχνα της είναι  αφιερωμένο στο γενέθλιο της Θεοτόκου  και θεωρείται μοναδικό και ως προς την κτίση του αλλά και ως προς την προστασία του στους ανθρώπους και τα μεταφορικά μέσα που το διέσχιζαν. Η νεώτερη γέφυρα βρίσκεται σε σημείο καίριο, καθώς προσφέρει πέρασμα προς την Ηλεία, τη Μεσσηνία, το Λύκαιο όρος και τη Μεγαλόπολη.

ομιχλώδης κάστρο Καρύταινας

Για όσους πρόλαβαν τα πεντοχίλιαρα σε δραχμές, η γέφυρα  είχε και εκεί την τιμητική της θέση. Νεράιδες που μαγεύουν με την ομορφιά τους και που σου παίρνουν τη μιλιά αν τους μιλήσεις, κάθονταν στις όχθες του Αλφειού ποταμού και πιο κει ο νερόμυλος του Χαλούλ Αγά. Σήμερα σώζονται οι τρείς μυλόπετρες που λειτουργούσαν στο μύλο. Πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων διοργανώνονται κάθε χρόνο από τους συλλόγους και την τοπική κοινωνία, όπως η αναπαράσταση της μάχης της Καρύταινας, η αναβίωση του εθίμου για τον εορτασμό του Αγίου Νικολάου, το παραδοσιακό αλώνισμα και θέρισμα που διοργανώνεται στην καρδιά του καλοκαιριού, με τη βοήθεια και τη συμμετοχή μαθητών και δασκάλων του σχολείου. Επιπρόσθετα, μεγάλος εορτασμός προς τιμήν του Αγίου Αθανασίου Χριστιανουπόλεως πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 17 Μαΐου.

γεφύρι Καρύταινας

Καρύταινα πολυταξιδεμένη, πολύχρωμη από τα χρώματα της φύσης, νοσταλγική, ιστορική πόσοι σπουδαίοι και τρανοί έγραψαν για σένα. Όποιος και να σε γνώρισε, ενθουσιάστηκε και πάλι θα έρθει να σεργιανίσει στα σοκάκια σου.

παλαιό παραδοσιακό σπίτι της Καρύταινας

Για τους ανθρώπους που αναζητούν χαλάρωση και ηρεμία, αρκεί να παραμείνουν στην Καρύταινα για ένα διήμερο. Για όσους αναζητούν δράση, μπορούν μυηθούν στα μονοπάτια του εναλλακτικού τουρισμού, μέσα από δραστηριότητες που σχετίζονται με το Λούσιο ποταμό. Το Δημητσανίτικο ποτάμι, πηγάζει από ένα ψηλό βουνό στα Λαγκάδια και κατευθύνεται προς την Καρκαλού. Το επάνω μέρος το ονομάζουν Λούσιο, ενώ το κάτω το ονομάζουν Γορτύνιο. Στη διαδρομή που οδηγεί από την Καρύταινα προς το χωριό Ατσίχoλο, συναντάμε την πρώτη πέτρινη γέφυρα του ποταμού, όπου από εκεί οργανώνονται καταβάσεις στον ποταμό με canoe kayak και rafting, υπό την επίβλεψη έμπειρων οδηγών. Δεκαέξι στον αριθμό τα πέτρινα γεφύρια του Λούσιου, που στα νερά του λούστηκε ο Δίας, αλλά και ο Προίτος ο οποίος παρακαλούσε την θεά Άρτεμη, να σώσει τις θυγατέρες του. Λεύκες και ιτιές, πουρνάρια, δάφνες, μυρτιές, πλατάνια, πλούσια πανίδα και χλωρίδα, με αναρίθμητα ερπετά και πτηνά να είναι οι κάτοικοι του ποταμού. Το 1997 ανακηρύσσεται προστατευόμενη περιοχή από το Υπουργείο πολιτισμού. Τα οφέλη του στις γύρω περιοχές είναι πολυάριθμα. Οι μύλοι που λειτούργησαν, ευνόησαν την παραγωγή βυρσοδεψίας, το άλεσμα των δημητριακών, την χρήση νεροτριβών, καθώς και τους γνωστούς μπαρουτόμυλους για την παραγωγή της πυρίτιδας. Όσο για το φαράγγι αξίζει να το διασχίσετε. Το μήκος του 15 χλμ και το πέρασμα του έχει πραγματικά μεγάλο ενδιαφέρον. Το μονοπάτι διαθέτει ειδικές σημάνσεις και διαρκεί περίπου 2,5 ώρες. Στο εσωτερικό του, φωλιάζουν απόκρημνοι βράχοι και φυσικές σπηλιές που φιλοξενούν μοναστήρια και ασκηταριά. Η Μονή Φιλοσόφου, η Μονή του Τιμίου Προδρόμου, η Μονή Αιμυαλών, η Μονή Καλαμίου και ο Άγιος Ανδρέας Γόρτυνος.

ποταμός Λούσιος

Η Παλαιά Μονή Φιλοσόφου ιδρύθηκε το έτος 967 στη χαράδρα του ποταμού Λούσιου από τον γραμματέα του Νικηφόρου Φωκά, του οποίου το πραγματικό όνομα ήταν Ιωάννης Λαμπαρδόπουλος, αλλά τον αποκαλούσαν Φιλόσοφο.  Αποτελεί θαυμάσιο δείγμα Βυζαντινής αρχιτεκτονικής του 10ου αιώνα. Το μοναστήρι βρίσκεται 4 χλμ νότια της Δημητσάνας και είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου και εορτάζει στις 23 Αυγούστου. Τον 17ο αιώνα ιδρύεται η νέα Μονή Φιλοσόφου, η οποία απέχει 400 μέτρα από την παλαιά Μονή. Οι τοιχογραφίες της Μονής αποτελούν ένα σύνολο ζωγραφικής υπέρβασης, το οποίο οφείλεται στους Βορειοηπειρώτες μαστόρους και την πρωτοβουλία πατέρων της εκκλησίας. Ωστόσο αξίζει να αναφερθεί, ότι η ολοκλήρωση της αγιογράφησης του ναού, πραγματοποιήθηκε από τον Μαυραηδή πασά Φαρμάκη από τη Στεμνίτσα, ο οποίος ασπάστηκε το Χριστιανισμό. Ιδιαίτερου κάλλους αποτελεί το ξυλόγλυπτο τέμπλο της.

παλαιά Μονή Φιλοσόφου

Στο κρυφό σχολειό της Μονής τα παιδιά μάθανε γράμματα, κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, ενώ αργότερα λειτούργησε ως μία από τις πιο σημαντικές ιερατικές σχολές. Αξίζει να αναφερθεί ότι από εδώ αποφοίτησε ο Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε'. Μπορεί κάποιος να επισκεφτεί τη Μονή, είτε από τη Δημητσάνα είτε από το χωριό Ελληνικό. Σημαντικά κειμήλια σώζονται στην Εθνική Βιβλιοθήκη Αθηνών, τα οποία είναι δύο παλαιά χειρόγραφα (τα άπαντα του Μ. Βασιλείου και το Ευαγγέλιο του Βλαχομανώλη στο οποίο ορκίστηκαν τα μέλη της φιλικής εταιρίας). Άλλα χειρόγραφα σώζονται στη Βιβλιοθήκη της Δημητσάνας.

παλαιά Μονή Φιλοσόφου

Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται η Μονή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου και τιμάται κάθε χρόνο στις 29 Αυγούστου. Πρόκειται για ένα μοναστήρι του οποίου ο ρόλος ήταν πρωταγωνιστικός κατά τη διάρκεια της Ελληνικής επανάστασης του 1821, με ρόλο φιλανθρωπικό αλλά και θρησκευτικό. Οι τοιχογραφίες του καθολικού χρονολογούνται περί το 16ο αιώνα μ.Χ., σύμφωνα με τον Φώτη Κόντογλου, ενώ φιλοτεχνήθηκαν με βάση την Κρητική τέχνη. Πολύ κοντά στη Μονή βρίσκεται ο ναός που είναι αφιερωμένος στον Άγιο Αθανάσιο Χριστιανουπόλεως, ενώ στο εσωτερικό του ναού φυλάσσονται τα λείψανα του Αγίου, όπως προείπαμε. Αντικρίζοντας την γεμάτη βόλια πόρτα της Μονής από την επίθεση των Αλβανών το 1776, ο επισκέπτης αισθάνεται δέος και θαυμασμό για τους μοναχούς που αντιμετώπισαν εκείνη την εποχή τους εχθρούς, με γενναιότητα και θάρρος. Σύμφωνα με γραπτές μαρτυρίες που άντεξαν τον χρόνο και φυλάχθηκαν καλά υπό την επίβλεψη άξιων ανθρώπων, ο μοναχός Καλλίστρατος συνέταξε κώδικα στον οποίο αναφέρει τη διάλυση της Μονής το 1834 και ότι συνεπάγεται αυτού του γεγονότος, την αδιαφορία των ανθρώπων απέναντι στα ιερά σκεύη και κειμήλια της μονή , στον ανεκτίμητο θησαυρό της και στην απαράδεκτη μεταχείριση των λειψάνων του Αγίου Αθανασίου Χριστιανουπόλεως. Όμως η Μονή με βασιλικό διάταγμα επαναλειτούργησε το 1838.

ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου

Η Μονή είναι ανδρική και οι μοναχοί φροντίζουν και περιποιούνται τον επισκέπτη με τον καλύτερο τρόπο. Μην αμελήσετε να γράψετε στο βιβλίο επισκεπτών της Μονής τα καλά σας λόγια, την ώρα που θα σας προσφέρουν τον καφέ. Στο Αρχονταρίκι ο επισκέπτης θα θαυμάσει σημαντικά βιβλία, παλιές φωτογραφίες και προσωπογραφίες ηγουμένων καθώς και επιστολές του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Αποτελεί μαζί με την παλαιά Μονή Φιλοσόφου μετόχι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου. Η πρόσβαση γίνεται οδικώς από Δημητσάνα προς Στεμνίτσα ή από το χωριό Ελληνικό και από τη Μονή Φιλοσόφου, διασχίζοντας πεζός το καλοδιατηρημένο μονοπάτι.

Μονή Τιμίου Προδρόμου

Το μοναστήρι της Παναγίας των Αιμυαλών, δεσπόζει μεγαλόπρεπο, λίγο πιο κάτω από τη Μονή Φιλοσόφου. Η Μονή είναι αφιερωμένη στην Υπεραγία Θεοτόκο και εορτάζει το γενέσιο της Θεοτόκου στις 8 Σεπτεμβρίου. Ιδρύθηκε το 1608 από τους αδελφούς Κοντογιάννη, οι οποίοι κατάγονταν από το χωριό Αιμυαλοί, από όπου πήρε και το όνομά της. Στη Μονή αποδίδεται και η ονομασία η Παναγία η Χρυσομαλλίτισσα. Στο Ληνό της Μονής σώζεται μαρμάρινη επιγραφή η οποία φέρει το δράμα που έζησαν οι Κολοκοτρωναίοι από την προδοσία του καλόγερου. Οι Κολοκοτρωναίοι ζήτησαν από τον καλόγερο της Μονής να τους φροντίσει με φαγητό και κρασί, αλλά και να τους κρύψει από τους Τούρκους. Όμως ο καλόγερος ενοχλήθηκε κατά πως φαίνεται από τον τρόπο που του το ζήτησαν, φοβήθηκε από την απειλή τους πως εάν τους προδώσει θα του κόψουν το κεφάλι και θα το κρεμάσουν για να το φάνε τα κοράκια και έτσι έστειλε κρυφά το καλογεροπαίδι στη Δημητσάνα, να το πει στους Τούρκους. Το 1806, περίοδος κατά την οποία υπήρξε μεγάλη έξαρση της κλεφτουριάς, γίνεται και το ξεκλήρισμα της γενιάς των Κολοκοτρωναίων. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης ο οποίος παρακολουθούσε την τραγωδία των δικών του ανθρώπων από την απέναντι πλευρά του μοναστηριού, δεν μπορούσε να επέμβει για να τους βοηθήσει και έλεγε: "Δε μας χωράει άλλο εδώ ο τόπος". Έπειτα αυτό το γεγονός στη ψυχή του Κολοκοτρώνη μόνο μια σκέψη επικρατούσε και αυτή αφορούσε την ελευθερία της Ελλάδος. Με κατάλληλη στρατηγική αφιερώθηκε στον αγώνα της απελευθέρωσης της πατρίδας. Το 1925 η Μονή ενώθηκε με τη Μονή του Ιωάννη του Πρόδρομου και το έτος 1934 ανακηρύχθηκε Εθνικό Μνημείο.

μοναστήρι της Παναγίας των Αιμυαλών

Στη δυτική πλευρά του ποταμού Λούσιου, μέσα στο καταπράσινο τοπίο ξεπροβάλει πανέμορφη η νέα Μονή Καλαμίου. Η Μονή είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και εορτάζει κάθε χρόνο στις 15 Αυγούστου. Στο πίσω μέρος της Μονής βρίσκονται τα ερείπια της παλαιάς Μονής, ενώ μέσα στη σπηλιά φυλάσσονται οστά και κρανία. Το καθολικό της παλαιάς Μονής είναι αγιογραφημένο από Κρήτες με παραστάσεις από την Παλαιά Διαθήκη και τον Μυστικό Δείπνο. Ο ναός αγιογραφήθηκε το 1705, αλλά η Μονή σύμφωνα με ιστορικές πηγές χρονολογείται δύο αιώνες νωρίτερα. Η Μονή βρίσκεται στο χωριό Ατσίχωλος, πολύ κοντά στην αρχαία Γόρτυνα και το ιερό του Ασκληπιού.

Μονή Καλαμίου

Κοντά στον αρχαιολογικό χώρο του Ασκληπιού, βρίσκεται η Βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Ανδρέα. Η εκκλησία πιθανολογείται ότι χτίστηκε στη θέση κάποιου ρωμαϊκού κτιρίου, με βάση αρχαίο οικοδομικό υλικό. Ο ναός χρονολογείται από τον 12ο αιώνα. Δίπλα στο ναό βρίσκεται ο παλιός νερόμυλος του Κόκκορη και η πέτρινη γέφυρα του Πολυγένη. Λίγο πιο πάνω η πινακίδα αναγράφει αρχαία Γόρτυνα. Βρισκόσαστε μπροστά σε μια πολύ σημαντική αρχαία πόλη, στην οποία έχουν ανακαλυφθεί τα πιο σημαντικά λουτρά του αρχαίου κόσμου, τα οποία λειτουργούσαν με ένα σύστημα θέρμανσης, μοναδικής εφεύρεσης των αρχαίων υμών προγόνων. Εδώ λατρευόταν ο θεός Ασκληπιός, του οποίου υπήρχε και ο ναός. Στον ίδιο χώρο ανακαλύφθηκαν χώροι ταφής, δύο Ασκληπιεία, δημόσια οικοδομήματα, ιαματικοί χώροι, ενώ υπήρχε σε υψόμετρο 480 μέτρων, ισχυρή οχύρωση από δύο Ακροπόλεις, αντικριστά η μια στην άλλη. Υπήρξε πέρασμα για τους Σπαρτιάτες αθλητές, οι οποίοι ακολουθούσαν τη διαδρομή αυτή για να αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η πόλη ιδρύθηκε από τον Γόρτυ, ο οποίος ήταν δισέγγονος του βασιλιά Αρκάδα. Επίσης, εικάζεται πως ταυτίζεται με την αρχαία Γόρτυνα που βρίσκεται στην πεδιάδα της  Μεσαράς στο Ηράκλειο της Κρήτης.

αρχαία Γόρτυνα Αρκαδίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.