Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2021

ΠΛΥΤΡΑ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΣ ΑΣΩΠΟΣ Η ΒΥΘΙΣΜΕΝΗ ΠΟΛΗ

Κείμενο και έρευνα του Νίκου Αϊβαλή, φωτορεπορτάζ της Ελπίδας Ζωγραφίδου, τεχνική υποστήριξη Παρασκευάς Αϊβαλής

Ένα νέο οδοιπορικό μας ξεκινά, αυτή τη φορά πάμε στο ανατολικό πόδι της Πελοποννήσου, σε μια από τις πιο όμορφες πλευρές της Λακωνίας. Μέσα σε έναν μικρό χώρο θα δούμε την Πλύτρα με μια από τις πιο όμορφες παραλίες της χώρας, ενώ λίγο πιο δίπλα θα ερευνήσουμε την βυθισμένη αρχαία πόλη του Ασωπού.

Ξεκινώντας το ταξίδι μας από Σπάρτη έχουμε να διανύσουμε μια απόσταση 73 χιλιόμετρα έως τον προορισμό μας. Κατηφορίζουμε μέσα από την καρδιά της Λακωνίας με κατεύθυνση προς Μονεμβασιά. Περνάμε από Μολάους και ύστερα από 17 χιλιόμετρα φθάνουμε στην Πλύτρα. Η Πλύτρα είναι παραθαλάσσιος οικισμός, βρίσκεται πολύ κοντά στο χωριό Παπαδιάνικα και ανήκει στον δήμο Μονεμβασίας.

Πλύτρα

Η Πλύτρα είναι ένα πανέμορφο παραθαλάσσιο χωριό, με μαγαζιά, εστιατόρια και ξενώνες, παιδικές χαρές και χώρο για αυτοκινούμενα και τροχόσπιτα. Μπορεί κανείς να κάνει την βόλτα του δίπλα στην καταγάλανη θάλασσα και να απολαύσει την κάθε στιγμή σε αυτό το μέρος. Ξεκινάμε την βόλτα μας από την πιο όμορφη παραλία της περιοχής, βραβευμένη κάθε χρόνο με γαλάζια σημαία, η οποία ονομάζεται Παχιά Άμμος. Αφήνουμε το αυτοκίνητο παραθαλάσσια και κατευθυνόμαστε προς την υπέροχη αυτή παραλία.

παραθαλάσσια διαδρομή Πλύτρας

Καθώς φτάνουμε αντικρίζουμε μια από τις πιο όμορφες παραλίες που έχουμε δει. Η άμμος είναι πραγματικά κατάλευκη, πεντακάθαρη, ενώ τα νερά είναι κυριολεκτικά διάφανα, πεντακάθαρα και σε καλούν να τα δοκιμάσεις.

παραλία Παχιά Άμμος

Η παραλία έχει καφέ εστιατόριο, υπάρχει οργανωμένο κομμάτι, κοσμοπολίτικο και άκρως ελκυστικό στην νεολαία και όχι μόνο. Δοκιμάσαμε και εμείς τα νερά της παραλίας και είναι γεγονός πως τα ερωτευθήκαμε, ενώ είμαστε σίγουροι πως θα τα ερωτευθείτε και εσείς όταν επισκεφθείτε αυτόν τον παραθαλάσσιο παράδεισο.

τα καταγάλανα νερά της παραλίας

Κάτι ακόμα που μας έκανε πολύ θετική εντύπωση είναι η καθαρότητα της παραλίας. Κατά μήκος της βρίσκεις μόνο κοχύλια που δίνουν χρώμα στην αμμουδιά.

αγναντεύοντας την υπέροχη Λακωνική θάλασσα της Πλύτρας

Ανεβήκαμε λίγο πιο πάνω να θαυμάσουμε την παραλία και από πιο ψηλά. Το αποτέλεσμα ήταν να ερωτευθούμε ακόμα πιο πολύ το μέρος.

η "γαλάζια" παραλία της Πλύτρας

Πριν εξερευνήσουμε την υπόλοιπη Πλύτρα προσπαθούμε να αποθανατίσουμε κάθε πλευρά της παραλίας ώστε μαζί με εμάς να γευτείτε και εσείς μαζί μας το άρωμα και την ομορφιά της θάλασσας.

παραλία Παχιά Άμμος

Ένα ακόμα πράγμα που μας εντυπωσίασε είναι κάποια κατάλευκα λουλούδια που υπήρχαν σε λοφάκια πάνω από την παραλία, τα οποία ονομάζονται Κρίνοι της Θάλασσας (Pancratium maritimum).

Κρίνος της Θάλασσας

Φεύγοντας από την πανέμορφη αυτή παραλία, έχουμε τις καλύτερες εντυπώσεις. Κατευθυνόμαστε με τα πόδια παραθαλάσσια προς τον αρχαίο Ασωπό. Στον δρόμο μας συναντάμε πολλά όμορφα σημεία τα οποία μας μαγεύουν ακόμα περισσότερο. 

ένα από τα πολλά όμορφα σημεία της Πλύτρας

Στον δρόμο μας συναντάμε ένα ακόμα αξιοθέατο, σε μια μικρή παραλία που ονομάζεται Αρτάνης βρίσκεται ένα μισογκρεμισμένο σπίτι το οποίο άνηκε στην οικογένεια Βενετσανάκη. Σύμφωνα με προφορικές παραδόσεις στο συγκεκριμένο σπίτι είχε φιλοξενηθεί ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, καθώς είχε φιλικές σχέσεις με την οικογένεια.

το σπίτι στην παραλία Αρτάνης

Λίγο πιο πέρα στα όρια της Πλύτρας με τον αρχαίο Ασωπό υπάρχει το λιμάνι της Πλύτρας, εκεί όπου ψαρόβαρκες δίνουν το δικό τους χρώμα στη περιοχή.

λιμάνι Πλύτρας

Από εκεί μπαίνουμε στον Αρχαίο Ασωπό. Μια πινακίδα μας βάζει στον αρχαιολογικό χώρο, τον οποίο με μεγάλο ενθουσιασμό ανυπομονούμε να γνωρίσουμε.

αρχαιολογικός χώρος Ασωπού

Με το που ακολουθήσουμε την πορεία, αριστερά μας υπάρχει ένα μεγάλο αρχαίο οικοδόμημα.

αρχαίο οικοδόμημα στον Ασωπό

Ο αρχαιολογικός χώρος είναι κυριολεκτικά εντός και εκτός θάλασσας. Τα αρχαιολογικά ευρήματα που βρίσκονται στη θάλασσα είναι ορατά και εκτός. Η περιοχή ονομάζεται Κόκκινες καθώς μεγάλο πλήθος αρχαίων κεραμικών δίνουν ένα κόκκινο χρώμα στην ακτή.

περιοχή Κόκκινες

Στην περιοχή υπάρχουν λείψανα της αρχαίας πόλης του Ασωπού, καθώς και από την ρωμαϊκή περίοδο. Η πόλη βυθίστηκε το 365 μ.Χ. ύστερα από ισχυρό σεισμό. Ο Ασωπός ήταν μέλος του Κοινού των Ελευθερολακώνων, είχε λιμάνι και έκοβε δικό του νόμισμα.

αρχαία εντός της θάλασσας

Υπάρχουν δυο εκδοχές για το όνομα της περιοχής, η πρώτη είναι ότι πήρε το όνομα της από τον Ασωπό, Ηρακλείδη ήρωα, ενώ η δεύτερη εκδοχή είναι πως το όνομα της περιοχής προέρχεται από τον ομώνυμο ποταμό που διασχίζει την περιοχή.

αρχαία ευρήματα στον Ασωπό

Γνωρίζουμε από τον Παυσανία πως στην περιοχή υπήρχε ιερό του Ασκληπιού, ιερό της Αθηνάς, ασκληπιείο, ναός των Ρωμαίων αυτοκρατόρων, ενώ στην περιοχή Φοινίκι υπήρχε ιερό του Υπερτελεάτα Απόλλωνα.

αρχαίο οικοδόμημα πάνω στη θάλασσα

Εμείς πήγαμε παράλληλα με την ακτογραμμή, θαυμάσαμε όσα περισσότερα λείψανα της αρχαίας πόλης μπορούσαμε, ενώ στο πεδίο της φαντασίας προσπαθούσαμε να δούμε πως ήταν κάποτε η πόλη. Κυριολεκτικά παντού υπάρχουν αρχαία οικοδομήματα, κίονες, κομμάτια από κεραμικά, πράγματα που δείχνουν το μέγεθος της βυθισμένης πόλης.

αρχαία ευρήματα στον Ασωπό

Κάπως έτσι φθάσαμε στο τέλος της διαδρομής, μια διαδρομή που μας εντυπωσίασε και μας άφησε μια γλυκόπικρη γεύση αφού ήταν απίστευτης ομορφιάς και μοναδικότητας ο αρχαιολογικός χώρος, αλλά μια πικρή νότα μας έμεινε στη σκέψη πως τόσα ευρήματα τα κατατρώει η αλμύρα και η θάλασσα. Επιστρέφοντας όμως η φύση μας έδωσε ένα όμορφο χαμόγελο ώστε να κλείσουμε το οδοιπορικό μας στην Πλύτρα και στον Ασωπό, αφού μια όμορφη λιβελούλα ήρθε κοντά μας να μας ξεπροβοδίσει.

λιβελούλα στον Ασωπό

Κάπου εδώ κλείνει το οδοιπορικό μας. Ένα πανέμορφο ταξίδι σε μια ακόμα μοναδική γωνιά της Λακωνικής γης. Ένα είναι το σίγουρο, πως σίγουρα θα ξανά επισκεφθούμε το μέρος και προτείνουμε και σε εσάς να το βάλετε στη λίστα σας με τα μέρη που πρέπει να επισκεφθείτε. Συνεχίζουμε τα οδοιπορικά μας σε όλη την Πελοπόννησο και ταξιδεύουμε μαζί σας.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.