Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2022

ΚΙΑΤΟ ΤΟ ΔΙΑΜΑΝΤΙ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Κείμενο Νίκος Αϊβαλής, έρευνα Ελπίδα Ζωγραφίδου

Ένα νέο ταξίδι αρχίζει, αυτή την φορά σε μια σειρά από πανέμορφες πόλεις της παραλιακής βόρειας Πελοποννήσου, τις οποίες θα γνωρίσουμε σίγα σιγά με την σελίδα μας. Πόλεις όπως το Ξυλόκαστρο, η Ακράτα, το Διακοπτό, θα φθάσουμε έως το Αίγιο στην Αχαΐα. Σε αυτό το αφιέρωμα μας όμως, θα επικεντρωθούμε στο πανέμορφο παραθαλάσσιο Κιάτο.


Μόλις 1 ώρα και 20 λεπτά με το αμάξι μακριά από την Αθήνα, αφού περάσουμε τον Ισθμό, το φυσικό σύνορο μεταξύ Πελοποννήσου και της υπόλοιπης Ελλάδος, μπαίνουμε στην καρδιά της Κορινθίας. Δυτικά του Ισθμού, περνάμε από Αρχαία Κόρινθο, Ζευγολατειό, Βέλο και φθάνουμε στο όμορφο Κιάτο. Φυσικά υπάρχει και η λύση του προαστιακού τραίνου για όσους δεν διαθέτουν αυτοκίνητο. Το Κιάτο, αποτελεί έδρα του Δήμου Σικυωνίων. Χωρίζεται στην κεντρική πόλη και τρεις οικισμούς (Νεάπολη, Τραγάνα και Άγιος Ιωάννης). Καθώς είναι παραθαλάσσια πόλη, έχει λιμάνι, το οποίο εξυπηρετεί μόνο εμπορικούς σκοπούς, κυρίως εξαγωγές αγροτικών προϊόντων της γύρω περιοχής.

λιμάνι Κιάτου

Μια πόλη 10.000 κατοίκων, η οποία βρίσκεται στην θέση της πανάρχαιας και ιστορικής πόλης Σικυών. Μόλις 4 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Κιάτου, μπορούμε να επισκεφθούμε τον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Σικυώνας. Πρόκειται για μια πόλη την οποία βρίσκουμε από τα Μυκηναϊκά χρόνια, όπου άνθισε τον 5ο αιώνα π.Χ. και έγινε διάσημη για τους καλλιτέχνες της, όπως τον ξακουστό γλύπτη Λύσσιπο. Οι πρώτοι κάτοικοι της πόλης ήταν Πελασγοί σύμφωνα με τον Παυσανία, όπου πρώτος βασιλιάς ήταν ο Αιγιαλέας, από τον οποίο ονομάστηκε Αιγιάλεια όλη η περιοχή της Αχαΐας. Στην συνέχεια προσχώρησαν Ίωνες, Αιολείς και Δωριείς. Μεγάλος πολιτικός που ανέδειξε ο τόπος, ήταν ο Κλεισθένης ο Σικυώνιος, ο οποίος γεννήθηκε τον 7ο αιώνα π.Χ. Ο Κλεισθένης έκανε πολλές θετικές επεμβάσεις στην ζωή της πόλης, καθώς ανέπτυξε το εμπόριο, τις τέχνες την οικονομία και τα γράμματα. Κατά την περίοδο της ηγεσίας του, χαρακτηριστικό είναι πως η Αυλή του αποτέλεσε τόπο συγκέντρωσης φιλοσόφων.

αρχαία Σικυώνα

Από εκείνη την ιστορική περίοδο, μπορεί κάποιος να θαυμάσει το αρχαίο Θέατρο της Σικυώνας, το οποίο χτίστηκε το 303 π.Χ. και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα θέατρα της αρχαίας Ελλάδος και βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο της Σικυώνας.

αρχαίο Θέατρο

Ένα άλλο σημαντικό μνημείο του Κιάτου, είναι η Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Λέχοβας, η οποία βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του βουνού Τιτάν σε υψόμετρο 1050 μέτρα. Από το Κιάτο με κατεύθυνση προς το χωριό Κρυονέρι, σε μια διαδρομή απίστευτης φυσικής ομορφιάς, ακολουθώντας τον χείμαρρο του Ελισσώνα, φθάνουμε στο Μοναστήρι. Η Μονή φτιάχτηκε περίπου τον 11ο με 12ο αιώνα μ.Χ. Ο ναός έπαθε πολλές ζημιές από πυρκαγιές, σεισμούς και λεηλασίες. Πάντως αξίζει να το επισκεφτεί κανείς τον ιστορικό αυτό ναό και να θαυμάσει το υπέροχο μαρμάρινο ψηφιδωτό δάπεδο που έχει, καθώς και την βιβλιοθήκη της Μονής.

Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Λέχοβας

Ένας άλλος όμορφος προορισμός λίγο έξω από το Κιάτο, συγκεκριμένα προς το χωριό Σούλι, είναι το Αισθητικό Δάσος Μουγγοστού. Ένα πανέμορφο δάσος γεμάτο βελανιδιές, αλλά και πεύκα, έλατα, πουρνάρια, κουμαριές και ένα σορό άλλα είδη χλωρίδας.

Αισθητικό Δάσος Μουγγοστού

Η πόλη του Κιάτου, είναι όμορφη, σύγχρονη αλλά και παραδοσιακή ταυτόχρονα, νεανική αλλά και οικογενειακή, ενώ έχει την τύχη μπροστά από την πόλη να βρίσκονται όμορφες καταγάλανες παραλίες, οι οποίες αποτελούν τόπο έλξης των Κορινθίων αλλά και των Αθηναίων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ένας από τους πιο απλούς, ανθρώπινους τουριστικούς προορισμούς, με πολλά καταλύματα, μαγαζιά, εστιατόρια, μπαρ και ότι άλλο ποθεί ο καθένας, όλα δίπλα στην θάλασσα και σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα και την Κόρινθο. Οι κάτοικοι εκτός από τον τουρισμό το καλοκαίρι, ασχολούνται παραδοσιακά με το εμπόριο και την γεωργία. Άνθρωποι δραστήριοι οι κάτοικοι του Κιάτου, έχουν πολλούς πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους. Ο κεντρικός ναός της πόλης, είναι αυτός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρα, τον οποίο εορτάζουν στις 6 Αυγούστου, όπου και διοργανώνεται μεγάλο πανηγύρι.

η πανέμορφη πόλη του Κιάτου και η καταγάλανη παραλία του

Αυτή ήταν η γνωριμία μας με το όμορφο Κιάτο. Στην πορεία θα συνεχίσουμε δυτικά, πάνω στην ακτογραμμή, έτσι ώστε να γνωρίσουμε και άλλους όμορφους τόπους της βόρειας Πελοποννήσου. Σας περιμένουμε όλους εκεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.