Σάββατο 2 Ιουλίου 2022

ΛΥΚΑΙΑ ΚΑΙ ΛΥΚΑΙΟ ΟΡΟΣ

 Κείμενο Νίκος Αϊβαλής, έρευνα Ελπίδα Ζωγραφίδου

Τα αρχαία Λύκαια ήταν αθλητικά και μουσικά δρώμενα με απίστευτα μεγάλο κύρος, τα οποία λάμβαναν χώρα στην πανάρχαια Αρκαδία, με συμμετοχή όλων των Ελληνικών πόλεων, καθώς και των αποικιών τους. Αυτά τα δρώμενα ήταν προς τιμήν του Λύκαιου Ζευς και του Πάνα, ενώ ιδρυτής τους ήταν ο μυθικός Λυκάωνας, ο οποίος ήταν γιος του Πελασγού. Οι περίλαμπρες αυτές εορτές γινόντουσαν στην κορυφή του αρχέγονου Λύκαιου όρους. 

Λύκαια

Ο Λυκάων είχε ιδρύσει την πρώτη και αρχαιότερη πόλη του κόσμου, την αρχαία Λυκόσουρα. Εκεί βρίσκουμε τον πρώτο οργανωμένο τρόπο ζωής καθώς και τις πρώτες ανθρώπινες δραστηριότητες. Ο Πίνδαρος αναφέρεται στα Λύκαια, τα οποία περιγράφει ως τις πιο σημαντικές και αρχαιότερες εκδηλώσεις μετά τα Ελευσίνια. Πολλοί σπουδαίοι αρχαίοι συγγραφείς ασχολήθηκαν με τα Λύκαια και την Αρκαδία, όπως ο Ξενοφώντας, ο Ηρόδοτος, ο Αριστοτέλης, ο Στράβωνας, ο Ισίωδος, ο Απολλώνιος ο Ρόδιος, ο Παυσανίας και άλλοι. Ακόμα και τα νομίσματα των Αρκάδων τον 6ο αιώνα π.Χ. συνδεόντουσαν με τα Λύκαια.

Λυκόσουρα, η αρχαιότερη πόλη του κόσμου

Τα αρχαία Λύκαια, μέχρι τον 2ο αιώνα μ.Χ., γινόντουσαν στο Λύκαιο όρος το οποίο ήταν η καρδιά της γενεαλογίας, των μύθων και των ιερών μυσταγωγιών των Αρκάδων. Συγκεκριμένα, γινόντουσαν κοντά στα ιερά του Λύκαιου Ζευς και του Πάνα, καθώς αποτελούσαν μέρος των θρησκευτικών εορτών και συνδέαν τους νικητές με τους θεούς. Μετά τον 2ο αιώνα, οι εορτές εξαναγκάστηκαν να μεταφερθούν στην Μεγαλόπολη, έως ότου έπαψαν να γίνονται επειδή έφυγαν από την αληθινή γενέτειρα τους.

Λύκαιο Όρος

Τα Λύκαια ήταν η πρώτη καθιερωμένη εορτή του ανθρώπινου είδους, οι πρώτες μαζικές ανθρώπινες εκδηλώσεις, οι οποίες λάμβαναν χώρα κάθε τέσσερα χρόνια, ενώ αποτέλεσαν μια μετάβαση του ανθρώπου, από την άγρια φύση του στην πλήρη ανάπτυξη της διανόησης του και γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο, οι γιορτές αυτές καλύπτουν μυθολογικά και τις δυο αυτές περιόδους, της αγνωσίας και της γνώσης. Στην αρχή γινόταν κάποια θυσία ζώου στον ιερό βωμό του Λύκαιου Ζευς, ενώ στην συνέχεια άρχιζαν αθλητικές και μουσικές δραστηριότητες. Όλα αυτά γινόντουσαν υπό την επίβλεψη του μεγάλου ιερέα των ιερών του Δία και του Πάνα.

αριστερά: Ζευς (Δίας)
δεξιά: Πάνας

Ανάμεσα στα κύρια αθλητικά γεγονότα, ήταν το Στάδιο (ένας αγώνας ταχύτητας 200 μέτρων), ο Δίαυλος (ένας αγώνας 400 μέτρων), ο Δόλιχος (ένας αγώνας 5000 μέτρων), το Πένταθλο (απαρτιζόταν από άλμα εις μήκος, δισκοβολία, αγώνα ταχύτητας, ακόντιο και πάλη), το Παγκράτιο (μια μίξη πάλης και πυγμαχίας), την Πάλη και την Πυγμή (πυγμαχία). Φυσικά γινόντουσαν και αγώνες αρμάτων, όπως η Συνωρίς (αγώνας με δύο άλογα στο άρμα) και το Πωλικόν Τέθριππον (αγώνας με τέσσερα άλογα στο άρμα). Όλες αυτές οι εκδηλώσεις ήταν πολύ καλά οργανωμένες και στόχευαν στην σωματική και ψυχική υγεία των νέων και στην ηθική τελειοποίηση του ανθρώπου. Στα Λύκαια, οι Αρκάδες αθλητές συμμετείχαν στους αγώνες μόνο με το "εθνικό" τους όνομα, "Αρκάδες", χωρίς να επικεντρώνονται στο όνομα της πόλης απ' όπου προερχόταν ο καθένας, όπως έκαναν οι υπόλοιποι Έλληνες αθλητές. Έτσι οι Αρκάδες νικητές των Λύκαιων, αναφέρονται στις κολόνες και στα αγάλματα ως "Αρκάδες". Αν και υπήρχε διχόνοια μεταξύ πολλών Αρκαδικών πόλεων, όταν συγκεντρώνονταν στο Λύκαιο όρος, το οποίο ήταν η γενέτειρα των προγόνων τους, όλοι αγωνιζόντουσαν ενωμένοι ως μία δύναμη και ένας λαός.

Λύκαιο όρος

Τα σύγχρονα Λύκαια επανήλθαν στην ζωή το 1973 από τον Πατριωτικό Σύλλογο των Άνω Καρυών "Λύκαιος Ζευς", καθώς και την Κοινότητα των Άνω Καρυών Αρκαδίας. Έτσι οι εορτές λάμβαναν χώρα κάθε τέσσερα χρόνια, συγκεκριμένα το 1973, 1977, 1981, 1989, 1993, 1997, 2001 έως το 2021 όπου δεν τελέστηκαν αγώνες λόγο της πανδημίας, οι οποίοι θα τελεστούν το καλοκαίρι του 2022. Τα Λύκαια στις μέρες μας προσπαθούν να είναι όσο πιο κοντά γίνεται στα αρχαία Λύκαια, λαμβάνουν μέρος στο Λύκαιο όρος, στην ιερή κορυφή, εκεί όπου είναι η γενέτειρα όλων των Αρκάδων, σε υψόμετρο 1300 μέτρων. Οι αγώνες και οι δραστηριότητες αυτές, προσπαθούν να επαναφέρουν το αρχαίο Ελληνικό ιδεώδες και γίνονται για την τιμή, όχι για το χρήμα. Στον ίδιο χώρο όπου οι πανάρχαιοι πρόγονοι μας πετύχαιναν μεγάλες διακρίσεις στον αθλητισμό και στην μουσική, προσπαθούν στις μέρες μας οι απόγονοι αυτών, να αναβιώσουν όλα αυτά τα ιδανικά και να τα μεταβιβάσουν και στις επόμενες γενιές. Ιδανικά όπως η ζωή, η ενέργεια, η ελπίδα, η χαρά, η ειρήνη, η δικαιοσύνη, η αλήθεια και η σωστή νοοτροπία. Προσπαθούν να φέρουν τις νέες γενιές πιο κοντά στο ένδοξο παρελθόν τους, καθώς τα Λύκαια δεν είναι για αθλητές που θέλουν να σπάσουν τα ρεκόρ, αλλά γι' αυτούς που θέλουν να συναγωνιστούν με τους αντιπάλους τους, ώστε να στεφθούν Λυκαιονίκες και να λάβουν ως έπαθλο ένα κλαδί δρυός ή άγριας ελιάς και ένα ορειχάλκινο τρίποδο, όπως ακριβώς γινόταν και στα αρχαία χρόνια. Τα Λύκαια υπηρετούν και προστατεύουν την Ελληνική φυσιογνωμία και κληρονομιά, από ξένες επιρροές, ενώ συμβάλουν θετικά στην πολιτιστική, πνευματική και αθλητική ανάπτυξη όλης της περιοχής. Για όλους αυτούς τους λόγους καθώς και πολλούς άλλους, για το καλό της Αρκαδίας, ολόκληρης της Πελοποννήσου αλλά και της Ελλάδος, θα πρέπει η πολιτεία, οι τοπικές αρχές, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης καθώς και ο απλός κόσμος, να υιοθετήσουν και να αναδείξουν αυτές τις δραστηριότητες, ώστε να συνεχιστεί από γενιά σε γενιά αυτή η μοναδική και πλούσια κληρονομιά.

Λύκαια

Το Λύκαιο όρος έχει μια πολύ σημαντική λατρευτική, ιστορική και μυθολογική υπόσταση, η οποία περιγράφεται από τον Παυσανία τον περιηγητή και από άλλους συγγραφείς, ενώ όλα αυτά έχουν επαληθευτεί από αρχαιολογικές ανασκαφές και ευρήματα. Δυστυχώς όμως οι ανασκαφές και η ανάδειξη των ευρημάτων έχουν σταματήσει εδώ και χρόνια. Το όνομα Λύκαιο, σημαίνει "λαμπρός", "φωτεινός" και όντως το Λύκαιο όρος είναι βουτηγμένο στο Πελοποννησιακό φως, ενώ προσφέρει μια απίστευτης ομορφιάς θέα. Παρουσιάζει μια εκπληκτική μεγαλοπρέπεια ο Λύκαιος ουρανός, μια γαλάζια ευδαιμονία και έτσι δικαιολογημένα καλείται και Αρκαδικός Όλυμπος. Όταν σταθεί κανείς στην κορυφή, φαντάζει ως ένα παράθυρο όπου βλέπει το σύμπαν και σε καλεί να περιπλανηθείς με συνοδεία την μαγεία του ορίζοντα γύρω σου, ο οποίος είναι σαν πίνακας ζωγραφικής. 

Λύκαιο όρος

Είναι το ιερό βουνό των Αρκάδων, εδώ όπου κοντά στους αρχαίους προγόνους μας, ο Ζευς γεννήθηκε στην Κρητέα, μια περιοχή στην ανατολική πλευρά του βουνού, κοντά στο δάσος του Παρράσιου Απόλλωνα και όχι στο νησί της Κρήτης, όπως λανθασμένα πολλοί νομίζουν. Στην Κρητέα η μητέρα του Δια, η Ρέα, προσπαθόντας να τον σώσει από τον πατέρα του, τον Κρόνο, ο οποίος έτρωγε τα παιδιά του, έδωσε τον Δία στις τοπικές Αρκαδικές νύμφες: Αγνώ, Νέδα και Θεισόα, οι οποίες τον πήραν και τον έκρυψαν στην γύρω περιοχή, ενώ τον έπλεναν στον ποταμό Λούσιο. Έτσι λοιπόν, όπως προαναφερθήμε, ο Λυκάων ο γιος του Πελασγού, ο οποίος βασίλεψε στην Λυκόσουρα, την αρχαιότερη πόλη του κόσμου σε νησιοτική και ηπειρωτική γη, η οποία αποτέλεσε πρότυπο για τις μετέπειτα πόλεις, ίδρυσε και τα Λύκαια προς τιμήν του Λύκαιου Ζευς. Εδώ λοιπόν στην κορυφή του βουνού, περπάτησαν πολλοί θεοί και θεές. Πιστεύεται μάλιστα, πως στο ναό του Λύκαιου Δία, οι θεότητες έχαναν τις σκιές τους και άρχιζαν να λάμπουν, έτσι η είσοδος ήταν απαγορευμένη στους θνητούς.

χάρτης Λύκαιου όρους

Ο ναός του Λύκαιου Δία, είχε ξεκινήσει να φτιάχνεται πριν τα μέσα της περιόδου της εποχής του Χαλκού και πριν αρχίσουν οι Μυκηναίοι να έχουν επαφές με τους Κρήτες. Για την εποχή του βωμού και του ναού, λέγεται πως περιλαμβάνουν κάποια στοιχεία από τις Μυκηναϊκές παραδόσεις, όπου θέλουν τα τιμώνται οι θεοί στην ύπαιθρο, σε εξωτερικούς χώρους. Λέγεται επίσης πως οι δυο κίονες όπου έφεραν επάνω τους δυο χρυσούς αετούς, είναι κάτι το οποίο συναντάμε επίσης στην Μυκηναϊκή παράδοση, έτσι οι Αρκάδες διατήρησαν πολλά πράγματα στην πορεία της ιστορίας από τους Μυκηναίους. Ο βωμός και ο ναός ήταν τα πιο ιερά σημεία της Αρκαδίας, κάτι το οποίο σέβονταν όλοι οι Αρκάδες και όλοι οι Έλληνες, ενώ ο τόπος αυτός είχε μεγάλη φήμη και επιρροή. Οι Αρκάδες έφερναν εδώ τις προσφορές τους, τόσο για να ευχαριστήσουν τους θεούς όταν επικρατούσαν καλές καταστάσεις, όσο και για να ζητήσουν βοήθεια από αυτούς σε δύσκολες καταστάσεις, όπως συνέβη στην περίπτωση του Αριστοκράτη, γιο του Αίχμιδα, ο οποίος ήταν βασιλιάς της Αρκαδίας τον 7ο αιώνα π.Χ. Ο Αριστοκράτης βίασε μια νεαρή ιέρεια από τον ναό της Αρτέμιδος και οι Αρκάδες τον τιμώρησαν με θάνατο διά λιθοβολισμού για την πράξη του αυτή, ενώ έχτισαν ένα μνημείο για το γεγονός αυτό.

ιερός χώρος Λύκαιου όρους

Όμως δεν ήταν μόνο οι Αρκάδες που τιμούσαν τον τόπο αυτό, αλλά και οι γείτονες τους τιμούσαν και σέβονταν το Λύκαιο όρος, όπως οι Μεσσήνιοι με τον Αριστομένη, οι οποίοι τοποθέτησαν μια τιμητική κολόνα, δίπλα στις κολόνες με τους αετούς, ώστε να ευχαριστήσουν τους Αρκάδες για την βοήθεια που τους πρόσφεραν στον Β' Μεσσηνιακό πόλεμο μεταξύ Μεσσηνίας και Σπάρτης. Επίσης ο φιλειρηνικός βασιλιάς της Σπάρτης, Πλειστοάνακτας, ο οποίος ήταν γιος του Σπαρτιάτη στρατηγού Παυσανία, ο οποίος νίκησε τους Πέρσες στις Πλαταιές, βρήκε καταφύγιο εδώ έως ότου τον καλέσαν οι Σπαρτιάτες για να γίνει βασιλιάς. Αυτά τα γεγονότα δείχνουν πως η πιο φημισμένη κοινότητα των Αρκάδων, ήταν το Λύκαιο όρος, εδώ όπου ήταν και το πρώτο νομισματοκοπείο της Αρκαδίας. Ο ιερός χώρος του Λύκαιου, είναι στην κορυφή ενός αρχαιολογικού τριγώνου, καθώς στην μια πλευρά είναι η Λυκόσουρα, η αρχαιότερη πόλη του κόσμου, ενώ στην άλλη πλευρά είναι ο μεγαλοπρεπής ναός του Επικούρειου Απόλλωνα, ο οποίος είναι ένα αληθινό διαμάντι για όλη την Πελοπόννησο. Όλη η περιοχή του Λύκαιου όρους θα μπορούσε εύκολα να χαρακτηριστεί αρχαιολογικός χώρος, καθώς εκτός από την Λυκοσούρα και τον Επικούρειο Απόλλωνα, βρίσκουμε τον ναό της Δέσποινας, απομεινάρια των Αρκαδικών πόλεων Θοκνία, Βασιλίς και Τραπεζούντα, έως την αρχαία πόλη της Θεισόας, την αρχαία Μέλπεια και την αρχαία Νόμια, ενώ υπάρχουν οι πηγές της Αγνούς και το ποτάμι της Νέδας.

ναός Επικούρειου Απόλλωνα

Στο βουνό, εκτός από τον Λύκαιο Δία και τον Πάνα, τιμούταν εδώ και άλλοι θεοί, όπως ο Απόλλωνας, ο Ερμής, η Άρτεμις, η Δήμητρα, καθώς και άλλοι. Σε όλη αυτή την αρχαιολογική έκταση μπορεί να βρει κανείς πλήθος μνημείων, στοών, ναών, κρηνών, τα απομεινάρια ενός μικρού ιπποδρόμου, τα απομεινάρια του αρχαίου σταδίου, βάσεις αγαλμάτων και απομεινάρια σπιτιών και άλλων κτισμάτων. Από τον κάμπο της Μεγαλόπολης έως το Λύκαιο υπήρχε ένας δρόμος που περνούσε μέσα από τον δύσβατο αυτό τόπο. Από αυτόν το δρόμο ερχόντουσαν εδώ τα κάρα που μετέφεραν τους αθλητές και τον κόσμο. Ακόμα και σήμερα μπορεί κάποιος να δει στους λόφους γύρω από τις Άνω Καρυές, τα σημάδια από τα κάρα αυτά. Οι Άνω Καρυές είναι το χωριό το οποίο έχει επάνω του το βάρος της κληρονομιάς των πανάρχαιων αυτών μνημείων και είναι το προσκύνημα όλου του αρχαίου πολιτισμού, ο οποίος μένει ζωντανός μέσα από τα ίχνη του. 

Άνω Καρυές

Αξίζει να αναφέρουμε πως ο πρώτος αγώνας ιππασίας στην ιστορία, έλαβε μέρος στην αρχαία Αρκαδία. συγκεκριμένα από τους απογόνους του Αζάνα ο οποίος ήταν γιος του Αρκάδα και της νύμφης Ερατούς και δισέγγονος του Λυκάωνα. Όταν ο Αζάνας πέθανε, προς τιμήν του οργανώθηκαν αγώνες ιππασίας, εδώ στο Λύκαιο όρος, έως ότου ο Κλείτορ, γιος του Αζάνα, όταν έγινε βασιλιάς του πανίσχυρου βασιλείου της Λυκόσουρας, εγκαθίδρυσε τον θεσμό της ιπποδρομίας. Έτσι η Αρκαδία τιμήθηκε με το να έχει τις αρχαιότερες αθλητικές διακρίσεις μέσω των Λύκαιων, πρώτη στον κόσμο παρουσίασε το "ολυμπιακό αθλητικό πνεύμα", το οποίο θα μπορούσε κάλλιστα να αποκαλείται και "αρκαδικό αθλητικό πνεύμα", καθώς το πολιτιστικό, πνευματικό και αθλητικό πνεύμα της Αρκαδίας έφτασε στα πέρατα του αρχαίου κόσμου, μέσω των αποικιών της, από την Τραπεζούντα στην Μαύρη Θάλασσα η οποία αποικήθηκε από Αρκάδες της Τραπεζούντας στην Αρκαδία, έως την Ρώμη η οποία επίσης αποικήθηκε από Αρκάδες του Παλλάντιου στην Αρκαδία και η οποία στα μετέπειτα χρόνια κυριάρχησε σε όλον τον τότε γνωστό κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.