Κείμενο και έρευνα Νίκος Αϊβαλής, φωτορεπορτάζ Ελπίδα Ζωγραφίδου, τεχνική υποστήριξη Αλέξανδρος Σπάρτη
Λίγο έξω από την βόρεια πλευρά της Σπάρτης, στην περιοχή Χρύσαφας Λακωνίας, μέσα από μια σύντομη και όμορφη διαδρομή, μια πινακίδα μας οδηγεί αριστερά. Ύστερα από λίγα λεπτά βλέπουμε μεγαλοπρεπή να ξεπροβάλλει η Ιερά Μονή Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων. Ένα πανέμορφο πέτρινο μοναστήρι, μέσα σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον.
Ιερά Μονή Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων |
Μόλις χτυπήσεις την παλιά ξύλινη πόρτα, τότε κάποιος από τους καλοσυνάτους ιερείς θα σε υποδεχθεί, όπως όμορφα υποδέχθηκαν και εμάς. Τότε μπορείς να δεις από μέσα το όμορφο αυτό μοναστήρι. Πετρόχτιστο, με λουλούδια και όμορφα φυτά να δένουν, μια όμορφη εκκλησία στο κέντρο της μονής, παγκάκια στην είσοδο όπου οι ιερείς θα σας φιλέψουν κάποιο νόστιμο λουκουμάκι, κελλιά για τους μοναχούς, τραπεζαρία και άλλους χώρους.
εσωτερική άποψη της μονής |
Οι ιερείς μας διηγήθηκαν την ιστορία της μονής, η οποία έχει ως εξής. Σε μικρή απόσταση από την μονή βρίσκεται η παλαιά Μονή, κτισμένη μέσα σε σπηλιά. Η παλαία αυτή μονή, κτίστηκε το 1305, επί βασιλείας του Βυζαντινού Αυτοκράτορα, Ανδρόνικου του πρεσβύτερου. Εντός υπάρχει Αγία Τράπεζα και αγιογραφίες από τον Λάκωνα αγιογράφο, Κωνσταντίνο Μανασσή. Η μόνη πρόσβαση της μονής με τον έξω κόσμο ήταν ένα μονοπάτι. Γύρω οι μοναχοί είχαν αμπέλια και κτήματα. Τον 17ο αιώνα κτίστηκε η νέα μονή που αντικατέστησε την παλαιά.
είσοδος μονής |
Η μονή είχε τιμηθεί από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Μεγάλη ήταν η προσφορά της στην περίοδο της Επανάστασης το 1821, καθώς οι μοναχοί δίδασκαν γράμματα στα φτωχά παιδιά των γύρω χωριών, ενώ τους παρείχαν τροφή, όπως τροφή παρείχαν και στους αγωνιστές. Τέλος, τρεις φορές έχει καταστραφεί η μονή: η πρώτη ήταν από Τουρκαλβανούς το 1770, η δεύτερη από Αιγύπτιους το 1826 και τέλος από Γερμανούς το 1943.
εδώ όπου μπορεί ο καθένας να ανάψει το κεράκι του |
Στα σύγχρονα χρόνια, μπορεί κανείς να δει εντός της εκκλησίας (Καθολικό), πανέμορφες βυζαντινές αγιογραφίες από τον Γεώργιο Μόσχο, ο οποίος είχε καταγωγή από το Ναύπλιο. Δίπλα ακριβώς βρίσκεται το παρεκκλήσιο της Ζωοδόχου Πηγής, ενώ υπάρχει και παρεκκλίσιο του Αγίου Νεκταρίου.
εικόνα της Παναγίας στην είσοδο |
Η μονή σώζει μοναδικά χειρόγραφα στην βιβλιοθήκη της, ξυλόγλυπτους σταυρούς, ιερά κειμήλια και άλλα. Εορτάζει στις 9 Μαρτίου στη μνήμη των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων. Όμως κόσμος προσέρχεται καθημερινά είτε για να δει το πανέμορφο αυτό μοναστήρι, είτε για να παρακολουθήσει κάποια λειτουργία, ενώ χαρακτηριστικό είναι πως πολλοί μοναχοί και ιερείς από όλη την χώρα επισκέπτονται το παρόν μοναστήρι ώστε να εξομολογηθούν στον Ηγούμενο της μονής, Αρχιμανδρίτη Εφραίμ.
μνημείο του Μητροπολίτη Κυθήρων Μελετίου Γαλανόπουλου |
Εκτός του χώρου της μονής, μπορεί κάποιος να απολαύσει τον φυσικό πλούτο της περιοχής, σε συνδιασμό με την θέα της περιοχής.
η όμορφη φύση της περιοχής |
Κάπου εδώ τελειώνει αυτό το οδοιπορικό μας στην Ιερά Μονή Αγίων Τεσσαράκοντα. Εάν κάποιος βρεθεί στην ιστορική Σπάρτη, προτείνουμε να κάνει μια μικρή παράκαμψη και να γνωρίσει και αυτή την μοναδική γωνιά της Λακωνίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.