Δευτέρα 12 Απριλίου 2021

ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΣΠΑΡΤΗ

Κείμενο και έρευνα του Νίκου Αϊβαλή, φωτορεπορτάζ της Ελπίδας Ζωγραφίδου, τεχνική υποστήριξη Αλέξανδρος Σπάρτη

Στην σκιά του θρυλικού Ταϋγέτου βρίσκεται μια πανάρχαια και από τις πιο ιστορικές πόλεις του κόσμου, η Σπάρτη. Σε αυτό το άρθρο θα πάμε περίπατο στην αρχαία Σπάρτη, η οποία βρίσκεται ακριβώς πίσω από την σύγχρονη πόλη της Σπάρτης, για την οποία μπορείτε να δείτε το άρθρο μας: Σπάρτη η Πόλη των Ηρώων.

είσοδος αρχαίας Σπάρτης, κυκλοτερές οικοδόμημα

Αριστερά του αγάλματος του βασιλιά Λεωνίδα, στο τέλος της οδού Παλαιολόγου, υπάρχει ένας δρόμος που οδηγεί πίσω από το Δημοτικό Στάδιο Σπάρτης, ο οποίος οδηγεί στην αρχαία Σπάρτη. Καθώς μπήκε η άνοιξη, θελήσαμε να περιδιαβούμε στους δρόμους όπου μυθικοί ήρωες περπάτησαν. Ο χώρος είναι περιφραγμένος αλλά δεν πληρώνεις είσοδο.

η υπέροχη φύση εντός του αρχαιολογικού χώρου

Τι να πρωτοαναφέρει κανείς για την ιστορία της Σπάρτης, αμέτρητοι ήρωες, ηρωίδες, μεγάλοι άνδρες και γυναίκες που από τα βάθη της αρχαιότητας έγραψαν χρυσές σελίδες στην ιστορία αυτής της ένδοξης πόλης. Οπότε εμείς θα αναφερθούμε περιγραφικά σε όσα είδαμε στον όμορφο αυτό αρχαιολογικό χώρο, όπου η ιστορία του και μόνο, δεν μπορεί να αφήσει κανέναν επισκέπτη ασυγκίνητο. Πριν ξεκινήσουμε την διαδρομή μας, να τονίσουμε δυο σημαντικές πληροφορίες, γιατί εύλογα μπορεί κανείς να αναρωτηθεί πως μια πόλη σαν την Σπάρτη, έχει σχετικά λίγα μνημεία εντός του αρχαιολογικού χώρου. Ο πρώτος λόγος είναι οι λεηλασίες που γνώρισε από Σλάβους και Γότθους, ενώ η μεγαλύτερη καταστροφή έγινε το 1730 από τον Γάλλο Μισέλ Φουρμόν, ο οποίος κυριολεκτικά δεν άφησε πέτρα πάνω στην πέτρα. Ο δεύτερος λόγος, είναι πως ούτε οι ανασκαφές είναι οι πρέπουσες για την ιστορικότητα του μέρους, ούτε η ανάδειξη του χώρου.

Κυκλοτερές Οικοδόμημα

Ξεκινώντας την διαδρομή μας, ένα από τα πρώτα μνημεία που συναντάμε είναι το Κυκλοτερές Οικοδόμημα. Ένα υπέροχο κτίσμα, στο οποίο υπήρχε άγαλμα του Ολυμπίου Διός και της Ολυμπίας Αφροδίτης (600 π.Χ.), ενώ εκεί γινόντουσαν τελετές, συγκεντρώσεις και γυμνοπαιδίες προς τιμήν του Απόλλωνα. Σε κοντινή απόσταση βρίσκονται διάσπαρτα ευρήματα, κίονες, κτίσματα και άλλα εντυπωσιακά ευρήματα.

διάσπαρτα μνημεία

Φυσικά η ανοιξιάτικη φύση που περιβάλλει τα μνημεία, είναι μοναδικής ομορφιάς. Πανέμορφα λουλούδια όλων των χρωμάτων, καθώς και ελιές, δημιουργούν έναν πίνακα γεμάτο χρώματα.

κίονες εντός της φύσης

Λίγο πιο πάνω ανηφορίζοντας, βόρια του Κυκλοτερούς Οικοδομήματος, βρίσκουμε την αρχαία Αγορά της Σπάρτης, η οποία χρονολογείται περίπου τον 3ο με 4ο αιώνα π.Χ. Εδώ να πούμε πως σύμφωνα με ερευνητές η πιο αρχαία πόλη της Σπάρτης βρίσκεται στην Πελλάνα, όπου κάποια άλλη στιγμή θα επισκεφθούμε. 

αρχαία Αγορά

Λίγο πιο πάνω βρίσκουμε ένα σημείο γεμάτο ευρήματα, εκεί όπου βρίσκεται η Βασιλική του Νίκωνος, η οποία χρονολογείται τον 7ο αιώνα μ.Χ. 

η μεγάλη Βασιλική του Νίκωνος
 
Ανηφορίζοντας βρισκόμαστε πλέον στην Ακρόπολη της αρχαίας Σπάρτης. Εκεί υπάρχει ένας από τους σημαντικότερους ναούς των Σπαρτιατών, αυτός της Χαλκίοικου Αθηνάς, η οποία ήταν πολιούχος της πόλης, ενώ πρόκειται για ένα από τα μακροβιότερα ιερά. Το όνομα Χαλκίοικος προέρχεται από την επένδυση του ναού, η οποία ήταν από φύλλα χαλκού, όπου επάνω απεικονίζονταν μυθολογικές παραστάσεις, έργο του Σπαρτιάτη γλύπτη Γιτιάδα. Πολύ σημαντικό σημείο για τους Σπαρτιάτες, καθώς εκεί ήταν τόπος συνάντησης των στρατιωτών. Επίσης στο ιερό εορτάζονταν οι νίκες και τα κατορθώματα των Σπαρτιατών. Εκεί βρέθηκαν πολλά αναθήματα, αφιερωμένα σε άνδρες και γυναίκες. Επίσης, εκεί βρέθηκε ο διάσημος μαρμάρινος κορμός οπλίτη, γνωστός ως "Λεωνίδας", ο οποίος εκτίθεται στο Μουσείο της Σπάρτης.

Ιερό Χαλκιοίκου Αθηνάς

Φυσικά υπάρχουν και άλλα μνημεία, όπως η Αρχαϊκή Στοά, το Ρωμαϊκό τείχος, καθώς και το Δίκογχο Οικοδόμημα το οποίο βρίσκεται δίπλα στην Χαλκίοικο Αθηνά. 

Δίκογχο Οικοδόμημα

Ακριβώς κάτω από την Ακρόπολη βρίσκεται το αρχαίο θέατρο της Σπάρτης, με μια απέραντη θέα προς τον αγέρωχο Ταΰγετο, ενώ στο ενδιάμεσο βλέπεις ελαιώνες και κομμάτι της σύγχρονης Σπάρτης. Μαρτυρίες για το θέατρο υπάρχουν ήδη από τον 5ο αιώνα π.Χ. ενώ το κομμάτι που βλέπουμε είναι από τους ρωμαϊκούς χρόνους, περίπου το 30 π.Χ. με χωρητικότητα 17.000 θεατές.

αρχαίο θέατρο Σπάρτης, στο βάθος σύγχρονη Σπάρτη
υπό τη σκιά του Ταϋγέτου

Γύρω από το αρχαίο θέατρο υπάρχει πλήθος ευρημάτων, κίονες και κτίσματα συμπληρώνουν το τοπίο. Κάπου εδώ τελειώνει η πεζοπορία μας, η ιστορία αλλά και η φυσική ομορφιά του τόπου, μας γέμισε πλήρως. Προσκαλούμε όλους να επισκεφθούν αυτή την πανέμορφη και άκρος ιστορική γωνιά της Λακωνίας και ευχόμαστε σύντομα όλοι, πλήρως ελεύθεροι, να ταξιδεύουμε ξανά στην πανέμορφη χώρα μας.

η ανθισμένη φύση της αρχαίας Σπάρτης
Καλή Άνοιξη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.