Πέμπτη 13 Μαΐου 2021

ΣΤΥΜΦΑΛΙΑ ΛΙΜΝΗ

Κείμενο και έρευνα του Νίκου Αϊβαλή

Κορινθία, μια πανάρχαια περιοχή με πολλούς μύθους. Εκεί θα βρούμε την μυθική Στυμφαλία λίμνη, έναν τόπο με υπέροχη φύση, σημαντική οικολογική αξία, καθώς και ιστορία.

Το όνομα της η λίμνη το πήρε από τον μυθικό ήρωα Στύμφαλο, ο οποίος ήταν απόγονος του Αρκάδα. Το γεγονός όμως που έκανε πασίγνωστη την Στυμφαλία λίμνη, είναι ο έκτος άθλος του ημίθεου ήρωα Ηρακλή. Στην λίμνη κατοικούσαν τρομερά πτηνά, οι λεγόμενες Στυμφαλίδες Όρνιθες. Περιγράφονται ως ανθρωποφάγα πτηνά, με νύχια και φτερά από χαλκό, τα οποία έσπερναν τον τρόμο στους ανθρώπους. Ο μεγάλος ήρωας Ηρακλής, προκαλώντας θόρυβο, τρόμαξε τις Όρνιθες, οι οποίες βγήκαν από την πυκνή βλάστηση της λίμνης, διευκολύνοντας τον Ηρακλή να τις εξολοθρεύσει. Στους ρωμαϊκούς χρόνους, ο αυτοκράτορας Αδριανός, κατασκεύασε υδραγωγείο με το οποίο υδροδότησε την Κόρινθο με νερό από την λίμνη.

Αρχαϊκός μελανόμορφος αμφορέας
του 540 π.Χ. με αναπαράσταση του Ηρακλή
να πολεμάει τις Στυμφαλίδες Όρνιθες -
Βρετανικό Μουσείο

Η λίμνη βρίσκεται στα 600 μέτρα υψόμετρο, ανάμεσα στα βουνά Ζήρεια και Ολίγυρτος. Είναι κυρίως ελώδης λίμνη, με βάθος 2 μέτρα, αλλά όταν πέφτει η στάθμη του νερού φθάνει το μισό μέτρο. Αποτελεί την μεγαλύτερη ορεινή υδατική λεκάνη της Πελοποννήσου. Η βλάστηση της γύρω περιοχής απαρτίζεται κυρίως από Κεφαλληνιακή ελάτη, πεύκα, πλατάνια, καθώς και φρύγανα. Η βλάστηση της λίμνης αποτελείται κυρίως από καλαμιές και θάμνους.

Στυμφαλία λίμνη

Στην πανίδα συναντάμε τσακάλια, αλεπούδες, ασβούς, σκαντζόχοιρους, σαύρες, αμφίβια, καθώς και αρπακτικά πτηνά όπως γεράκια. Επίσης αποτελεί σημαντικό καταφύγιο και τόπο αναπαραγωγής για μεταναστευτικά και υδρόβια πουλιά . Η λίμνη έχει δυο σπάνια και ενδημικά είδη της ιχθυοπανίδας: τον Στυμφαλικό Πελασγό (Pelasgus stymphalicus) και το ψάρι Phoxinellys Stymfalicious. Η περιοχή της λίμνης μαζί με το όρος Ζήρεια, είναι προστατευόμενος βιότοπος του δικτύου Natura 2000. 

η μυθική Στυμφαλία λίμνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.