Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021

ΕΡΥΜΑΝΘΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ

Κείμενος Νίκος Αϊβαλής, έρευνα Ελπίδα Ζωγραφίδου

Αχαΐα, ένας πανάρχαιος και ιστορικός τόπος. Εκεί, στο όρος Ερύμανθος, στην βόρεια Πελοπόννησο, θα βρούμε τον ποταμό Ερύμανθο, με τον οποίο και θα ασχοληθούμε σε αυτό το αφιέρωμα. Ο Ερύμανθος ποταμός πηγάζει από την νοτιοανατολική πλευρά του ομώνυμου όρους και διανύοντας μια απόσταση 50 χιλιομέτρων, καταλήγει στον Αλφειό. Μπορείτε να δείτε το αφιέρωμα μας στον Αλφειό ποταμό εδώ: Αλφειός το μυθικό ποτάμι.


Ο Ευρύμανθος στην πορεία του περνάει από τα Τριπόταμα Αχαΐας, κοντά στα Καλάβρυτα, από εκεί κατηφορίζει νοτιοδυτικά, βγαίνει από τα όρια της Αχαΐας, μέχρι που φτάνει να χωρίζει την Αρκαδία από την Ηλεία, ανάμεσα στα χωριά Βιδιάκι Αρκαδίας και Κούμανι Ηλείας, αποτελώντας έτσι φυσικό σύνορο για τους δυο τόπους από την αρχαιότητα. Η ροή του ποταμού είναι αρκετά δυνατή, αποτελώντας έτσι προορισμό για όσους ασχολούνται με ράφτινγκ και κανόε-καγιάκ. 

Ερύμανθος ποταμός

Ο ποταμός είναι γνωστός από τα βάθη της αρχαιότητας. Αναφέρεται ακόμα και στους Ορφικούς ύμνους, αφού ο ποταμός είχε θεοποιηθεί. Χαρακτηριστικό είναι πως στις όχθες του κοντά, στην περιοχή των Τριποτάμων, υπήρχε η πόλη Ψώφις, μια πανίσχυρη και πανάρχαια πόλη των Πελασγών. Η πόλη ήταν τόσο ισχυρή ώστε έκοβε δικά της νομίσματα, χάλκινα και αργυρά, έτσι αποτελούσε μια από τις πιο σημαντικές Αρκαδικές πόλεις. Εκεί πέριξ αναφέρεται πως ο ήρωας Ηρακλής, σκότωσε τον Ερυμάνθιο κάπρο, ενώ από την Ψώφις κατάγονταν ο Ζάκυνθος, οικιστής της Ζακύνθου και ο Δάρδανος, οικιστής της Δάρδανου στην Μικρά Ασία, ο οποίος σύμφωνα με τον Διονύσιο των Αλικαρνασσεύς, ήταν ο πρόγονος των Τρώων.

Ερύμανθος ποταμός

Πάρα πολλούς αιώνες μετέπειτα, συγκεκριμένα τον 18ο και τον 19ο αιώνα μ.Χ., φτιάχτηκαν πανέμορφα πέτρινα γεφύρια στον ποταμό, συγκεκριμένα το γεφύρι στα Τριπόταμα, το Παραλογγίτικο, το Πουρνογιόφυρο και άλλα, ενώ γύρω από τον ποταμό υπάρχουν παλιοί νερόμυλοι. Η φύση του ποταμού είναι πλούσια, στην χλωρίδα βρίσκουμε πλατάνια, ιτιές, πικροδάφνες, κουμαριές, λυγαριές και πουρνάρια. Στην πιο χαμηλή βλάστηση βρίσκουμε ίριδες, νάρκισσους, φριτιλάρια, αγριόσκορδα, καμπανούλες και άλλα. Στην ορνιθοπανίδα βρίσκουμε κοράκια, κίσσες, γαλαζοπαπαδίτσες, τσίχλες και άλλα. Στα αρπαχτικά βρίσκουμε φιδαετούς, γερακίνες, βραχοκιρκίνεζα και κουκουβάγιες. Στα ερπετά και τα αμφίβια βρίσκουμε φρύνους, βάτραχους, μοραϊτόσαυρες, γραικόσαυρες, οφιόμορους, γουστέρες, ποταμοχελώνες, κρασπεδωτές χελώνες, δεντρογαλιές, λαφιάτες, σαπίτες, νερόφιδα και οχιές. Στα θηλαστικά βρίσκουμε τσακάλια, βίδρες, σκαντζόχοιρους, κουνάβια, αλεπούδες, αγριογούρουνα και άλλα. Στην ιχθυοπανίδα βρίσκουμε χέλι, ποταμοσαλιάρες, πελοποννησιακές μπριάνες, πέστροφες και κέφαλους.

πέτρινο γεφύρι στα Τριπόταμα Αχαΐας

Η φυσική ομορφιά του ποταμού δεν μπορεί να αφήσει κανέναν ασυγκίνητο, αξίζει πραγματικά να επισκεφθεί κανείς τον ποταμό και να ακολουθήσει κατά μήκος όσο μπορεί την διαδρομή του, μέσα από τα ορεινά τοπία που διασχίζει. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.