Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021

ΠΑΜΙΣΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ

Κείμενο Νίκος Αϊβαλής, έρευνα Ελπίδα Ζωγραφίδου

Σε αυτό το αφιέρωμα μας θα κατευθυνθούμε νότια, συγκεκριμένα στην Μεσσηνία. Στις πλαγιές του Λύκαιου όρους, στην γειτονική Αρκαδία, από τις πηγές στα σημεία Άγιος Φλώρος και Πήδημα, ξεκινάει ένας ποταμός, ο οποίος περνάει από τον βόριο Ταΰγετο, διασχίζει όλη την Μεσσηνία από βορρά προς νότο, ώστε να καταλήξει στον Μεσσηνιακό κόλπο, ανάμεσα στην Καλαμάτα και την Μεσσήνη. Αυτό το ποτάμι ονομάζεται Πάμισος, πάμε να το γνωρίσουμε.

Ο Πάμισος ποταμός, είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Μεσσηνίας με μήκος 44 χιλιόμετρα. Τον ποταμό τον γνωρίζουμε από την αρχαιότητα καθώς τον αναφέρουν ο Στράβωνας και ο Παυσανίας, ο οποίος μας αναφέρει πως ήταν καθαρός και πλωτός ποταμός. Ο Πάμισος είχε θεοποιηθεί από τους αρχαίους Μεσσήνιους, λόγο της ζωής που προσέφερε ο ποταμός, αλλά φέρεται να είχε και ιαματικά οφέλη, καθώς είχε την ιδιότητα του θεραπευτή, κάτι στο οποίο σίγουρα παίζει ρόλο το γεγονός πως στις πηγές του ποταμού στον Άγιο Φλώρο, υπήρχε ιερό του Ασκληπιού. Δυστυχώς όμως στις μέρες μας ο ποταμός αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι ποταμοί στην Ελλάδα: την υπεράντληση για την ύδρευση της πεδιάδας, την μόλυνση από τις ανθρώπινες δραστηριότητες και την παραμέληση από το κράτος και τους αρμόδιους φορείς. Αποτέλεσμα αυτών των δυσάρεστων καταστάσεων η υποβάθμιση του ποταμού και η καταστροφή του φυσικού του πλούτου. Παρ' όλα αυτά, ο ποταμός συνεχίζει να αποτελεί πηγή ζωής για την πανίδα και την χλωρίδα της περιοχής.

Πάμισος ποταμός

Η χλωρίδα πέριξ του Πάμισου, περιλαμβάνει ιτιές, πλατάνια, λεύκες, λυγαριές, καλαμιές, ενώ υπάρχουν νούφαρα, ίριδες, αγριόσκορδα, φριτιλάρια, ορχιδέες και άλλα. Πολύ σημαντική είναι η ορνιθοπανίδα που βρίσκουμε στον ποταμό, καθώς υπάρχουν ερωδιοί, φαλαρίδες, νερόκοτες, μπεκατσίνια, πάπιες, γαλαζοπαπαδίτσες και πολλά άλλα είδη. Στα αρπαχτικά βρίσκουμε φιδαετούς, γερακίνες, καλαμόκιρκους, ξεφτέρια, κουκουβάγιες και άλλα. Στα θηλαστικά συναντάμε τα παραδοσιακά είδη που υπάρχουν στην Πελοπόννησο: βίδρες, τσακάλια, ασβοί, αλεπούδες, κουνάβια, σκαντζόχοιροι και άλλα. Στα ερπετά και τα αμφίβια βρίσκουμε βάτραχους, φρύνους, οχιές, δεντρογαλιές, νερόφιδα, πελοποννησιακές γουστέρες, μοραϊτόσαυρες, κρασπεδωτές χελώνες και ποταμοχελώνες. Στην ιχθυοπανίδα βρίσκουμε την χρυσή μένιδα, τον εξαιρετικά σπάνιο λακωνικό πελασγό, ποταμοσαλιάρες, κέφαλους, χέλια και άλλα. Μπορείτε να δείτε το σχετικό άρθρο μας, στο οποίο αναφέρουμε πολλά ενδημικά είδη της Πελοποννησιακής πανίδας, δείτε εδώ: Αφιέρωμα στην πανίδα της Πελοποννήσου.

Πάμισος ποταμός

Την δεκαετία του 1950 κατασκευάστηκε φράγμα στον ποταμό, κοντά στην περιοχή Άρις, για την ύδρευση των γύρω περιοχών. Ο ποταμός παλιά ήταν κατάλληλος για ψάρεμα, όμως η καταστροφή του φυσικού του περιβάλλοντος όπως προαναφέραμε, έχει μειώσει αισθητά τους κατοίκους του ποταμού. 

φράγμα και γέφυρα Πάμισου

Αυτό ήταν το αφιέρωμα μας στον ποταμό Πάμισο, ευχόμαστε σύντομα όλοι οι αρμόδιοι φορείς να εργαστούν σκληρά ώστε ο ποταμός να είναι ξανά υγιής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.