Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021

ΕΡΑΣΙΝΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ

Κείμενο Νίκος Αϊβαλής, έρευνα Ελπίδα Ζωγραφίδου

Σε αυτό το αφιέρωμα μας, θα ταξιδέψουμε στην Αργολίδα, ώστε να βρούμε τον Ερασινό ποταμό. Ο ποταμός πηγάζει από την περιοχή Κεφαλάρι, νοτιοδυτικά του Άργους, κοντά στην εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής, στους πρόποδες του λόφου Προφήτη Ηλία, κατευθύνεται ανατολικά διασχίζοντας τον Αργολικό κάμπο, ώστε να καταλήξει στον Αργολικό κόλπο, στην περιοχή της Νέας Κίου. 


Ο ποταμός διοχετεύει τα νερά του μέσω καναλιών σε όλο σχεδόν τον κάμπο, προσφέροντας πολύτιμο νερό για τις καλλιέργειες. Στην αρχαιότητα ο Ερασινός ποταμός ονομαζόταν Στύμφαλος καθώς πίστευαν πως πηγάζει από την Στυμφαλία λίμνη. Μπορείτε να δείτε το αφιέρωμα μας στην Στυμφαλία λίμνη εδώ: Στυμφαλία λίμνη. Το όνομα του ποταμού βγαίνει από την λέξη εράω, εραστός, δηλαδή αγαπητός. Όπως και σήμερα έτσι και στην αρχαιότητα ήταν πολύ σημαντικός ποταμός για τους κατοίκους, καθώς ήταν πηγή ζωής, γι' αυτό οι Αργείοι απέδιδαν τιμές στον ποταμό και διοργάνωναν εορτές γι' αυτόν, όπως η Βακχική εορτή, Τύρβη (τύρβη = φασαρία, λόγο του ήχου που κάνουν τα νερά). Στις πηγές του ποταμού είχε πάει η Αμυμώνη, κόρη του βασιλιά του Άργους, Δαναού, ώστε να βρει πόσιμο νερό, λόγο του ότι ο Ποσειδώνας είχε αποξηράνει όλες τις πηγές του Άργους, επειδή οι Αργείοι είχαν επιλέξει την Ήρα για προστάτιδα της πόλης. Σύμφωνα με τον μύθο, της επιτέθηκε ένας σάτυρος για να την βιάσει, τότε ο Ποσειδώνας επενέβη, έριξε την πελώρια τρίαινα του και σκότωσε ακαριαία τον σάτυρο. Η τρίαινα καρφώθηκε σε έναν βράχο, από εκεί ανάβλυσε η πηγή του Ερασινού. Ο Ποσειδώνας ερωτεύθηκε την Αμυμώνη, όποτε της φανέρωσε και τις πηγές της Λέρνης. Ο έρωτας του Ποσειδώνα με την Αμυμώνη γέννησε τον Ναύπλιο, ιδρυτή του σημερινού περίφημου Ναυπλίου. 

ο θεός Ποσειδώνας σώζει την Αμυμώνη από τον σάτυρο

Παρά την υπερβολική ανθρώπινη παρέμβαση και την κάκιστη διαχείριση, κάτι που αντιμετωπίζουν σχεδόν όλοι οι ποταμοί της Ελλάδος, ο ποταμός διατηρεί τον φυσικό του πλούτο και αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς υδροβιότοπους της Αργολίδας, κατάλληλος για πεζοπορία, εκδρομές, πικ-νικ και άλλες δραστηριότητες. Η βλάστηση του ποταμού αποτελείται κυρίως από φρύγανα, καλαμιές, υδρόβια φυτά, θάμνους και φυσικά καλλιέργειες. Ο ποταμός είναι πάρα πολύ σημαντικός για τα υδρόβια πουλιά τα οποία επισκέπτονται τις εκβολές του ποταμού στη Νέα Κίο. Πουλιά όπως ο ποταμοσφυριχτής, νερόκοτες, φαλαρίδες, πάπιες, ακόμα και φλαμίνγκο βρίσκουν καταφύγιο στα νερά του ποταμού. Στα αρπαχτικά βρίσκουμε γερακίνες, φιδαετούς, πετρίτες, κουκουβάγιες και άλλα. Στα θηλαστικά βρίσκουμε ασβούς, κουνάβια, σκαντζόχοιρους, αλεπούδες, τρωκτικά και άλλα. Στα ερπετά και τα αμφίβια βρίσκουμε βάτραχους, φρύνους, οχιές, νερόφιδα, χελώνες και άλλα. Στην ιχθυοπανίδα συναντάμε χέλια, κέφαλους και ποταμοσαλιάρες.

Ερασινός ποταμός

Αυτός είναι ο πανάρχαιος Ερασινός ποταμός, αξίζει κάποιος να κάνει μια εκδρομή και να γνωρίσει από κοντά τον πλούτο αυτού του ποταμού που αποτελεί πηγή ζωής για την Αργολίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.