Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019

ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟ ΛΑΔΩΝΑ

Κείμενο και έρευνα του Νίκου Αϊβαλή

Ο ποταμός Λάδωνας είναι ο κυριότερος παραπόταμος του Αλφειού. Ένα από τα αξιοθέατα της Αρκαδίας είναι το μεγάλο φράγμα του ποταμού. Το φράγμα δημιούργησε μια τεχνητή λίμνη μήκους 15 χλμ σε μια χαράδρα του βουνού Αφροδίσιου. Δημιουργήθηκε το 1955 από την ΔΕΗ και έχει χτιστεί στο σημείο Πήδημα σε υψόμετρο 420 μέτρων, σε ένα επιβλητικό και πλούσιο φυσικό περιβάλλον. Κατασκευαστής ήταν Ιταλική εταιρία και από πλευράς κόστους είχε ενταχθεί στις πολεμικές αποζημιώσεις της Ιταλίας προς τη χώρα μας από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Το ύψος του είναι 50 μέτρα, ενώ το νερό του φράγματος, μετά τη χρησιμοποίηση του για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, εκβάλει εμπρός από το εργοστάσιο (κοντά στο χωριό Βούτσης) και επιστρέφει στην κοίτη του Λάδωνα για να χρησιμοποιηθεί εκ νέου για τη γεωργική παραγωγή.



Στη λίμνη του Λάδωνα φθάνει κανείς από τα Τρόπαια Αρκαδίας ή από τη Δάφνη Αχαΐας. Η διαδρομή είναι εντυπωσιακή, μοναδικής φυσικής ομορφιάς, μέσα από γραφικά χωριά της Γορτυνίας, όπως η Βάχλια και η Κοντοβάζαινα, καθώς και το χωριό Λυκούρια απ' όπου πηγάζει ο ποταμός σε μια πανέμορφη τοποθεσία. Αξιοθέατο της περιοχής είναι το γεφύρι της Κυράς του χωριού Μουριά, που συνδέει την βόρεια με την νότια όχθη, η κατασκευή του οποίου έγινε περίπου το 13ο αιώνα μ.Χ. από τους Φράγκους που είχαν κατακτήσει τον Μοριά. Στο Γαλλικό Χρονικό του Μορέως το 1265 αναφέρεται ότι παραχωρήθηκε το μισό μέρος της Στρέζοβας (Δάφνη Καλαβρύτων) στην κυρά Μαργαρίτα του Πασσαβά. Από αυτή πήρε το όνομα του το γεφύρι, το οποίο έχει άριστη τοιχοποιία.

χωριό Μουριά

Υπάρχουν αναφορές και στην αρχαία Ελληνική μυθολογία για τον ποταμό, όπως ο μύθος του τραγοπόδαρου Πάνα με τη νύμφη Σύριγγα. Ο μύθος λέει πως ο Πάνας περιφερόταν στη περιοχή και όταν είδε την πανέμορφη νύμφη άρχισε να την κυνηγά. Αυτή εξαντλημένη έφτασε στις όχθες του ποταμού και παρακάλεσε τον Λάδωνα να την βοηθήσει. Εκείνος μόλις είδε τον Πάνα να πλησιάζει την μεταμόρφωσε σε καλαμιά. Τότε ο Πάνας έκοψε μερικά καλάμια και έφτιαξε το χαρακτηριστικό μουσκό όργανο, σύριγγα. Επίσης αναφορές λένε πως στον ποταμό λουζόταν η θεά Δήμητρα και ήταν ένας από του κυνηγότοπους της θεάς Αρτέμιδας. Εδώ διαδραματίστηκε επίσης ο μύθος του Λεύκιππου που ντύθηκε γυναίκα για να είναι κοντά στην αγαπημένη του νύμφη, Δάφνη. Κοντά στην κοίτη του ποταμού, στο δάσος του Σόρωνα που ονομάζεται και Αφροδίσιο όρος, η θεά Αφροδίτη συναντιόταν με τον παράνομο εραστή της, θεό Άρη. Τέλος, άλλοι μύθοι λένε πως στον Λάδωνα έπιασε το περίφημο ελάφι της Αρτέμιδας ο ημίθεος ήρωας Ηρακλής και πως εδώ ερωτεύθηκε ο θεός Απόλλωνας την κόρη του Λάδωνα, Δάφνη. Ο περιηγητής Παυσανίας εντυπωσιάστηκε από τη φυσική ομορφιά του τοπίου αλλά και από τις διασωζόμενες παραδόσεις και μύθους της περιοχής, τα οποία κατέγραψε στα "Αρκαδικά", ενώ ανέφερε συγκεκριμένα για τον Λάδωνα: "Ο Λάδων έχει το ωραιότερο νερό της Ελλάδος. Φημίζεται άλλωστε μεταξύ των ανθρώπων, λόγο της Δάφνης και σχετιζομένων με αυτήν παραδόσεων..."

το γεφύρι της Κυράς

Όμως και στα σύγχρονα χρόνια ο Λάδωνας παραμένει μια τοποθεσία με απαράμιλλη ομορφιά. Ιδαίτερα τα χωριά Δήμητρα, Πουρνάρια, Μουριά και το χωριό Δάφνη ξεχωρίζουν. Ο Λάδωνας καθώς και οι παραπόταμοι του Πάιος, Αροάνιος και Τράγος, προσφέρονται για κανόε καγιάκ και ράφτινγκ. Επίσης προσφέρεται για κολύμπι, πεζοπορία, ψάρεμα, ποδηλασία, κυνήγι και ορειβασία σε παραποτάμιες περιοχές. Σε απόσταση περίπου 5 χλμ από το χωριό Δάφνη, σε μια πανέμορφη τοποθεσία, υπάρχουν εγκαταστάσεις εναλλακτικού τουρισμού, όπου οργανώνονται δραστηριότητες τοξοβολίας, ορεινής ποδηλαδίας, κωπηλασίας και λοιπές δραστηριότητες.

χωριό Δάφνη

Ο βιότοπος της λίμνης και των γύρω περιοχών είναι πολύ πλούσιος και τα δάση που σχηματίζονται στη γύρω περιοχή απαρτίζονται από πουρνάρια, κουμαριές, πλατάνια, ασημοϊτιές, σφενδάμια, λεύκες και σκλήθρα, ενώ υπάρχουν σπάνια είδη χλωρίδας όπως φριτιλάρια, ίριδες, τουλίπες, νάρκισσοι, βιόλες, κρόκοι και ορχιδέες. Όμως και η πανίδα της περιοχής είναι πλούσια με πολλά αγριογούρουνα, βίδρες, αλεπούδες, λαγούς, νυφίτσες, κουνάβια, ασβούς, ενώ ο Λάδωνας είναι και στάση ξεκούρασης για μεγάλο πληθισμό ορνιθοπανίδας, καθώς κορμοράνοι, αλκυόνες, νερόκοτες, φαλαρίδες, νανοβουτιχτάρια και άλλα είδη ζουν στη λίμνη και τις γύρω περιοχές. Η ερπετοπανίδα είναι επίσης πλούσια με το κονάκι, τη μοραϊτόσαυρα και τη γραικόσαυρα να ξεχωρίζουν. Επίσης η λίμνη φιλοξενεί και είδη ψαριών, όπως γριβάδια, κυπρίνους και πέστροφες.

πηγές Λάδωνα στο χωριό Λυκούρια

Η περιοχή της τεχνητής λίμνης του Λάδωνα έχει ανακηρυχθεί ως οικολογικό πάρκο. Είναι μια περιοχή που αξίζει να επισκεφτεί κανείς. Η Αρκαδική φύση προσφέρει απλόχερα μοναδικά τοπία και ξεχωριστούς προορισμούς και σας περιμένει να την εξερευνήσετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.